37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Rata de bază, diminuată până la 10%

Rata de bază, diminuată până la 10%

05.07.2016841 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Naţională a Moldovei a redus din nou rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt, de la 13% până la 10% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al BNM în cadrul şedinţei de ieri, 4 iulie.

De asemenea, au fost reduse cu 3 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele overnight, de la 16% până la 13% anual, și depozitele overnight, de la 10% până la 7% anual.

Totodată, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul de 35% din baza de calcul.

Într-un comunicat de presă, banca centrală explică că „decizia respectivă vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii și menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5% pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ±1,5 puncte procentuale".

„Calibrarea graduală a conduitei politicii monetare, susținută de așteptările cu privire la reducerea ratei inflației, urmărește asigurarea condițiilor monetare reale adecvate pentru stimularea creditării și economisirii, precum și pentru impulsionarea cererii interne, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilitățile și incertitudinile din mediul extern", se mai spune în comunicat.

Următoarea ședinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 28 iulie 2016.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...