37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Rata anuală a inflație va reveni în „coridorul inflaționist” în primul trimestrul 2018

Rata anuală a inflație va reveni în „coridorul inflaționist” în primul trimestrul 2018

27.10.2017624 views INFOTAG
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Rata anuală a inflației va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1,5% de la ținta de 5% în primul trimestru 2018. Despre aceasta se relatează în decizia Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, care miercuri, 25 octombrie, a diminuat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0,5%, de la 7,5% până la 7% anual.

Potrivit agenției INFOTAG, cu referire la comunicatul de presă al BNM, la acest nivel indicele prețului de consum se va menține două trimestre consecutiv. BNM a menționat „atenuarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, cauzată în principal de temperarea activității economice".

Regulatorul a subliniat că decizia cu privire la diminuarea ratei de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0,5% a fost luată în baza ultimelor analize macroeconomice și asumări aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu.

Conform prognozei curente și în contextul menținerii condițiilor macroeconomice interne și externe rata anuală a inflației, începând cu trimestrul IV 2017, se va diminua rapid.

„Din trimestrul III 2018, pentru trei trimestre consecutiv, rata anuală a inflației se va plasa sub limita inferioară a intervalului", se relatează în comunicatul de presă al BNM.

În același context și în lipsa devierii pronunțate a factorilor și asumărilor care au stat la baza prognozei actuale, BNM va continua politica de diminuare a ratei de bază în lunile următoare.

De asemenea, BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile economice interne și externe, astfel încât, prin strategia de țintire a inflației, să asigure menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 29 noiembrie 2017.

De asemenea, BNM a diminuat ratele de dobândă cu 0,5% la creditele overnight, de la 10,5% până la 10% anual și la depozitele overnight, de la 4,5% până la 4% anual.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...