37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru 2016, aprobat de Guvern

Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru 2016, aprobat de Guvern

25.05.2017568 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Raportul privind executarea fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2016 a fost aprobat în cadrul şedinţei de miercuri, 24 mai, a Guvernului.

Potrivit documentului, în anul trecut în fondurile AOAM au fost acumulate venituri în sumă de peste 5 miliarde 764 milioane de lei, cu 13,8% mai mult faţă de anul precedent.

Cea mai mare pondere (54,7%) în totalul acumulărilor a revenit primelor de asigurare sub formă de contribuţie procentuală, după care urmează transferurile de la bugetul de stat (41,1%) pentru persoanele asigurate de Guvern şi primele AOAM în sumă fixă (1,5%).

Comparativ cu 2015, încasările primelor AOAM în cotă procentuală au crescut cu 14,1% datorită majorării fondului de remunerare a muncii la nivel de ţară. Anul trecut, transferurile de la bugetul de stat în fondurile AOAM au fost efectuate integral, conform prevederilor stabilite.

Totodată, cheltuielile din fondurile AOAM au constituit peste 5 miliarde 673 milioane de lei. Cea mai mare parte (98,2%) din totalul acestora a fost alocată din fondul de bază, pentru achitarea serviciilor medicale curente. În acest scop au fost direcţionate peste 5 miliarde 570 de milioane de lei, în creştere cu 13,7% faţă de 2015. Mai mult de jumătate (50,8%) din mijloacele financiare ale fondului de bază a fost alocată pentru asistenţa medicală spitalicească, iar pentru asistenţa medicală primară - 31%. Din suma alocată pentru asistenţa medicală primară, 24,6% le reprezintă mijloacele destinate medicamentelor compensate.

Din fondul de rezervă al AOAM au fost alocate, în 2016, peste 15 milioane de lei pentru salarizarea medicilor rezidenţi. În comparaţie cu anul precedent, cheltuielile efectuate din acest fond s-au majorat cu cca 200 de mii de lei.

Mijloacele financiare acordate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale au constituit 12 milioane 800 mii de lei. Aceşti bani au fost destinaţi achitării contractelor de finanţare încheiate în anii precedenţi. Aproape 80% din totalul cheltuielilor fondului respectiv au fost direcţionate instituţiilor medico-sanitare publice din centrele raionale şi sectorul rural.

Din fondul măsurilor de profilaxie au fost efectuate anul trecut cheltuieli de peste 2 mln 500 mii de lei, orientate în mare parte spre procurarea vaccinurilor, desfăşurarea măsurilor de promovare a modului sănătos de viaţă.

Raportul privind executarea fondurilor AOAM urmează a fi aprobat şi de Legislativ.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...