37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Radierea agenților economici și întreprinzătorilor individuali va fi simplificată

Radierea agenților economici și întreprinzătorilor individuali va fi simplificată

14.03.20161.421 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Radierea persoanelor juridice inactive și a întreprinzătorilor individuali inactivi va fi simplificată esențial și se va face din oficiu, potrivit proiectului de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative în vigoare, care include politica fiscală, vamală și bugetară pentru 2016, aprobat de Guvern.

În acest context, printr-o prevedere promovată în Lege privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali din 19 octombrie 2007 este specificată noțiunea de persoană juridică inactivă. Aceasta este agentul economic, care în decurs de 12 luni de la data înregistrării sau pe parcursul ultimilor 3 ani nu a prezentat dările de seamă fiscale, prevăzute de legislaţie, nu a efectuat operaţii pe nici un cont bancar, nu este fondator al unei alte persoane juridice, nu are filiale şi reprezentanţe, nu are datorii la bugetul public naţional, nu a fost înregistrată în calitate de contribuabil al TVA şi nu are înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat maşini de casă şi control cu memorie fiscală.

De asemenea, Legea nominalizată se propune a fi completată cu o noţiune nouă ,,întreprinzător individual inactiv". Adică, cel care în decurs de 12 luni de la data înregistrării sau pe parcursul ultimilor 3 ani nu a prezentat dările de seamă prevăzute de legislaţie, nu a efectuat operaţii pe nici un cont bancar, nu este fondator al unei alte persoane juridice, nu are filiale şi reprezentanţe, nu are datorii la bugetul public naţional, nu s-a înregistrat în calitate de contribuabil al TVA şi nu are înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat maşini de casă şi control cu memorie fiscală.

Modificările și completările mai prevăd prezentarea trimestrială către Camera Înregistrării de Stat din partea IFPS a informației despre persoanele juridice și întreprinzătorii individuali inactivi. Acesta pentru a decide asupra radierii acestora din Registrul de stat.

Procedura de radiere va fi aplicată şi faţă de persoanele juridice, care au depus cerere de radiere, conform modelului aprobat de Camera Înregistrării de Stat şi corespund criteriilor specificate în noțiunea de persoană juridică inactivă, cu excepția faptului că au prezentat dările de seamă fiscale prevăzute de legislaţie, din datele cărora rezultă că nu au desfășurat activitate de întreprinzător.

Procedura de radiere simplificată va f aplicată și faţă de întreprinzătorii individuali care au depus cerere de radiere, conform modelului aprobat de Camera Înregistrării de Stat.

Simplificarea procedurii de radiere din Registrul de stat a întreprinderilor inactive a fost abordată de nenumărate ori, inclusiv de mediul de afaceri.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...