37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Război deschis între autorităţi şi fermieri

Război deschis între autorităţi şi fermieri

31.07.20121.329 views Adevarul.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Război deschis între autorităţi şi fermieri

 

Un raport făcut public de Fisc arată o scădere dramatică a veniturilor de la taxele achitate de producătorii agricoli. Aceştia spun însă că e vorba de o manipulare.

Relaţiile dintre autorităţi şi fermieri devin tot mai tensionate. Agricultoriii au anunţat pentru mâine acţiuni de protest în toată ţara.

Pentru a-şi argumenta poziţia, părţile folosesc toate metodele. Vineri, Serviciul Fiscal de Stat a făcut public un raport în care arată că în ultimii ani se atestă o scădere dramatică a veniturilor la buget de la taxele achitate de agricultori. Aceasta chiar dacă vânzările producătorilor agricoli au fost în creştere spectaculoasă.

Scenarii apocaliptice: Agricultura Republicii Moldova va da faliment ca urmare a introducerii TVA de 20%

Dacă în anul 2009 valoarea vânzărilor fermierilor era de peste şase miliarde de lei, în 2010 a urcat la peste opt miliarde, iar în anul 2011 a trecut de nouă miliarde de lei. În acelaşi timp, valoarea taxelor achitate de către agricultori s-a diminuat de la 668 milioane de lei, în anul 2009, la 534 milioane de lei, în 2010, şi la 492 de milioane de lei în 2011, arată documentul.

DE CE AU SCĂZUT PLĂŢILE LA BUGET

Autorii raportul menţionează în deosebi scăderea veniturilor bugetare de la TVA. „Astfel, în perioada anilor 2007- 2009 la TVA s-a atestat o dinamică pozitivă, achitările crescând de la 220 de milioane de lei la 274 milioane de lei. În perioada 2010 - prima jumătate de an a lui 2012 se constată o dinamică negativă, valoarea TVA scăzând de la 109 milioane de lei, în anul 2010, la doar 18 milioane de lei, în prima jumătate a anului 2012", se precizează în raport.

Alexandru Slusari, preşedintele Asociaţiei Uniagroprotect, susţine că datele prezentate de Fisc sunt „o tentativă de manipulare a opiniei publice, pusă la cale de autorităţi în ajunul protestelor ţăranilor contra politicii fiscale".

„GUVERNANŢII UITĂ INTENŢIONAT"

„În primul rând, autorii raportului nu menţionează faptul că în anul 2009 TVA în agricultură era de 20%, iar acum de 8%. Totodată, atunci când vorbesc despre valoarea impozitelor, ei uită intenţionat să spună de taxele indirecte pe care le achită producătorii agricoli la procurarea carburanţilor, fertilizanţilor şi pesticidelor, preţul cărora aproape că s-a dublat în ultimii ani", a precizat Alexandru Slusari.

Parlamentul a adoptat recent, la propunerea Guvernului, politica bugetar-fiscală pentru anul 2013, care prevede introducerea din anul 2013 a cotei standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă, faţă de 8%, cât este în prezent. Unul din argumentele expuse de ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, este că noua politică fiscală, va elimina firmele fantomă din agricultură.

Totodată, oficialul le-a promis fermierilor că le va restitui diferenţa de 12 puncte procentuale pentru TVA.
Producătorii agricoli nu dau crezare guvernanţilor şi au anunţat pentru 31 iulie proteste masive în întreaga ţară contra politicii fiscale.

25% din subvenţii ajung la agricultori

Potrivit Serviciului Fiscal, principalii beneficiari ai subvenţiilor acordate de către stat nu sunt fermierii care comercializează pe piaţa internă propria producţie agricolă. „Aceştia au beneficiat de numai 704 milioane de lei din cele 2.788 de milioane cât a constituit fondul de subvenţionare în anii 2007-2012", se menţionează într-un raport al Fiscului, care nu precizează unde s-au dus restul banilor.

Astfel, reiese că doar 25% din subvenţii ajung la producători. Cea mai proastă situaţie a fost anul trecut, când fermierii care livrează în ţară propria producţie agricolă au beneficiat de subvenţii de numai şapte milioane de lei, adică mai puţin de 2% din banii oferiţi de stat în acest scop.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Sa le ajute Domnul agricultorilor sa obtina ceiea spre ce rivnesc…Dar,tare ma indoiesc,ca va birui dreptatea lor…La noi,in tara nu e o dreptate(cum ar trebui sa fie)unica,dar,fiecare isi apara DREPTATEA sa…De ce oare,nu se poate de stins la masa convorbirilor si de esit la o solutie, convinabila pentru toate partile???… Cui ea trebuit graba parlamentarilor in aprobarea politicii bujetar-fiscale pe a.2013???Se grabeau la odihna,dar,de sarmanii agricultori,care,printre altele, ii hranesc si pe dinsii,nici nu sau ghindit-sau potoli cumva spiritele si o sa fie pe a lor….Oare,singuri,cei de la Fisc,kred,ca subventiile statului vor ajunje la agricultori???!!!…Sau,promit si ei,ca sa le unga ochii la toti,dar,daca nor face fata la promisiuni,vor da vina pe situatia fors-major(a calamitatilor naturale!!!), sau, earasi se vor plinje,ca nu le ajung bani in bujet,din vina altor contribuabili nedisciplinati si nu pot sa-si onoreze obligatiile primite(cele 12%!!!)……Dar,totusi,la cine nimeresc subventiile,daca pina la agricultori au ajuns numai 2% din banii oferiti???!!!…Si,cu ce fel de firme-fantome in agricultura va luptati,stimati, parlamentari???..De risul kinelor is toate argumentele acestea!!!….Cine va raspunde,odata si odata, pentru tot haosul acesta in tara????…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...