37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Pungile de plastic vor fi interzise. Codul contravențional ar putea fi completat cu noi sancțiuni

Pungile de plastic vor fi interzise. Codul contravențional ar putea fi completat cu noi sancțiuni

15.05.20171.232 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pungile de plastic de unică folosință ar putea fi interzise în magazine, iar comercianții s-ar putea alege cu amenzi de până la 10.000 de lei, dacă nu se vor conforma. Un proiect de modificareCodului contravențional va fi examinat la următoarele ședințe ale Parlamentului.

Astfel, se propune introducerea unui nou articol - "Restricții în domeniul comerțului cu amănuntul", prin care se interzice utilizarea și comercializarea pungilor de plastic de unică folosință în magazine. Odată cu această modificare, se propune completarea cu un nou aliniat, la articolul 273, care să prevadă sancțiuni.

Potrivit documentului, utilizarea sau comercializarea pungilor de plastic de unică folosință de către magazine se va sancționa cu amendă de la 5.000 la 7.500 de lei, pentru persoanele fizice, și cu amendă de până la 10.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Autorii documentului, un grup de deputați, motivează necesitatea modificărilor prin faptul că, în prezent, pungile de plastic sunt aruncate cu deșeurile menajere, reprezentând cele mai periculoase materiale plastice pentru mediu. Autorii mai propun ca utilizarea pungilor să fie interzisă gradual.

Potrivit datelor, anual, fiecare cetățean folosește, în medie, 140 de pungi de plastic. Acestea se descompun în câteva sute de ani. În urma modificărilor, agenții economici vor putea propune clienților alte tipuri de sacoșe fie din plastic biodegradabil, fie din hârtie sau stofă, pe care le pot cumpăra și reutiliza.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...