37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Protecția consumatorilor de încălcările transfrontaliere

Protecția consumatorilor de încălcările transfrontaliere

25.05.2017647 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Un proiect de lege ce vizează modificarea, dar și completarea Legii privind protecția consumatorilor este propus pentru consultare de Ministerul Economiei. 

În primul rând, se propune completarea Legii cu un nou capitol ce va reglementa cooperarea multilaterală privind încălcările transfrontaliere în domeniul protecției consumatorilor.

Conform captilului nou - VII1, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Agenția Turismului, Ministerul Sănătăţii, Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilo vor fi instituțiile care vor asigura transpunerea în legislația națională a directivelor și regulamentelor europene în ceea ce privește protecția consumatorilor de încălcările transfrontaliere. Aceste autorităţi competente vor deține și funcția de control în acest sens. Pentru realizarea funcţiilor, autoritățile au dreptul:

 • la acces la orice document pertinent, sub orice formă, care are legătură cu încălcarea transfrontalieră;
 • să ceară oricărei persoane să comunice informații utile legate de încălcarea transfrontalieră;
 • să efectueze inspecțiile necesare la locul faptei;
 • să solicite în scris vânzătorului sau furnizorului în cauză să înceteze încălcarea transfrontalieră;
 • să obțină de la vânzătorul sau furnizorul responsabil de încălcarea transfrontalieră angajamentul de a pune capăt încălcării și, după caz, să facă acest angajament public;
 • să ceară încetarea sau interzicerea oricărei încălcări transfrontaliere și, după caz, să facă publice deciziile care decurg din aceasta;
 • să solicite părții care a pierdut cauza să despăgubească statul sau beneficiarul desemnat sau prevăzut de legislația internă, în caz de neexecutare a deciziei.

Capitolul nou introdus conține și prevederi legate de utilizarea informațiilor și protecția datelor cu caracter personal, precum și a secretului profesional și comercial.

Sunt menționate informațiile care vor fi considerate confidențiale și care vor fi supuse obligației secretului profesional. Acestea sunt informațiile comunicate sub orice formă unor persoane care lucrează pentru autoritățile competente, instanțe judecătorești, alte autorități publice și a căror divulgare va prejudicia:

 • protecția vieții private și integrității individului, în special în conformitate cu legislația privind protecția datelor cu caracter personal;
 • interesele comerciale ale unei persoane fizice sau juridice, inclusiv în ceea ce privește proprietatea intelectuală
 • procedurile jurisdicționale și avizelor juridice;
 • obiectivele activităților de inspecție sau de anchetă.

Totodată, capitolul nou mai stipluează desemnarea Agenției pentru Protecția Consumatorilor în calitate de birou unic de legătură în domeniul cooperării privind încălcările transfrontaliere în domeniul protecției consumatorilor, asigurarea coordonării eficiente a competențelor generale în domeniu.

Guvernul, la rândul său, va aproba un Regulament de conlucrare a organelor şi instituţiilor la nivel național privind încălcările transfrontaliere.

Capitolul introdus mai conține prevederi ce vor reglementa procedurile privind cererile de asistență reciprocă și schimburile de informații, dar și cele fără cereri prealabile etc.

O altă completare a Legii prevede obligarea producătorului să stabilească în documente normative termenul de valabilitate sau data minimă de durabilitate sau termenul de valabilitate pentru produsele alimentare şi nealimentare, iar pentru medicamente - data expirării.

Completările vor intra în vigoare la 6 luni după publicare, timp în care Guvernul îşi aduce actele sale normative în concordanţă cu acestea.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...