37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectului Politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018, pus în dezbateri la Ministerul finanţelor

Proiectului Politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018, pus în dezbateri la Ministerul finanţelor

21.07.2017686 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ieri, 20 iulie, Ministerul finanţelor a convocat şedinţa de dezbateri publice a setului de acte ce ţin de perfecţionarea proiectul politicii fiscale şi vamale.

Scopul şedinţei de ieri a fost analiza proiectului propus de Ministerul finanţelor şi ajustarea lui la realităţile existente, astfel ca să ajungem în Guvern şi Parlament cu un proiect de lege care ar reflecta necesităţile statutui, mediului de afaceri şi a societăţii pe ansamblu, a spus ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, la deschiderea dezbaterilor.

Dorel Noroc, șef al Direcţiei Generale Politică şi Legislaţie Fiscală şi Vamală, a prezentat cele mai importante prevederi ale proiectului pus în dezbateri.

În rezultatul aplicării prevederilor propuse Ministerul finanţelor speră să obţină, în final, creșterea încasărilor fiscale, reguli clare de impozitare bazate pe echitate și simplitate fiscală şi să asigure o previzibilitate a politicii și legislației fiscale, cu crearea unui mediu investițional atractiv.

Conform amendamentelor propuse, modificărilor vor fi supuse mai multe prevederi ale Codului fiscal. Incontestabil, orice modificare este importantă şi publicaţia noastră se va referi, săptămânile următoare, detaliat, la toate aspectele noi incluse în politica fiscală şi vamală pentru anul 2018. Ne referim la unele dintre aceste modificări, că să anunţăm, schematic, ce publicaţii, cu comentariile specialiştilor, profesiei şi mediului de afaceri, vor urma.

Modificări ce ţin de cotele standard, trecerea în cont, de scutiri şi deduceri a TVA, precum şi excluderea tratării duale a prevederilor aferente aplicării facilităţilor fiscal (cum ar fi serviciile de transport internaţional, ce facilitează exporturile).

Diminuarea discrepanțelor privind metodologia evidenței mijloacelor fixe în scopuri financiare și fiscal este o altă temă pentru discuţii, evidența urmând a fi efectuată pentru fiecare obiect de mijloc fix, cu excluderea clasificării pe categorii de proprietate.

Calculul uzurii în scopuri fiscale va fi efectuat prin metoda liniară şi urmează şă implice următoarele avantaje: simplificarea modului de calcul atât pentru agentul economic cât și pentru organele de control; reducerea timpului și personalului necesar pentru calculul și evidența uzurii în scopuri fiscale; excluderea riscului admiterii unor erori la efectuarea calcului şi a sancționării de către organele de control; asigurarea echilibrului și previzibilității estimării cheltuielilor permise spre deducere în scopuri fiscale, în contextul în care reportarea pierderile fiscale se realizează în mărimi arbitrare.

De asemenea, conform argumentării Ministerului finanţelor, un avantaj este că metoda se aplică în majoritatea statelor, iar sistemului actual este unul ineficient și nu asigură efectul degresiv în cazul investițiilor în mijloacele fixe.

Prevederile proiectului Ministerului Finanţelor au fost formulate în rezultatul analizei experienţei a 47 de tări, majoritatea europene, dar suntem gata să convocam o şedinţă separată, în termeni proximi, pentru precizarea unor aspecte ce ţin de uzură, a răspuns vice-ministrul finanţelor, Veronica Vragaleva, la propunerile mediului de afaceri.

Necesitatea utilizării obligatorii a facturii fiscale electronice de către anumite categorii de contribuabili de asemenea va fi explicată pe paginile publicaţiei noastre.

Evident, nu vor lipsi nici opiniile privind creșterea eficienței sistemului de aplicare şi administrare a accizelor (în special la carburanţi, articole de tutungerie şi băuturi alcoolice), care ar garanta reducerea complexității colectării accizei, îmbunătățirea administrării accizelor şi realizarea caracterului nediscriminatoriu al acestora.

Vom reveni, detaliat, asupra revizuirii bazei impozabile privind impozitul pe avere, majorarea unor taxe, etc.

Toate opiniile şi propunerile de concretizare şi îmbunătăţire a proiectului Politicii fiscale şi vamale, parvenite de la participanţii la dezbateri în termenii stabiliţi de Ministerul finanţelor, au fost incluse în sinteză, care este publicată pe site-ul Ministerului finanţelor şi poate fi consultată de persoanele interesate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...