37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul politicii bugetar-fiscale va fi discutat în Legislativ. Ce scumpiri ne aşteaptă

Proiectul politicii bugetar-fiscale va fi discutat în Legislativ. Ce scumpiri ne aşteaptă

01.04.20161.337 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Parlamentul va examina astăzi proiectul politicii bugetar-fiscale pentru acest an. Ca şi în anii precedenţi, documentul vine cu noi scumpiri.

Ministerul Finanţelor a propus deputaţilor majorarea accizelor pentru ţigări, alcool şi carburanţi, dar şi un preţ mai mare pentru vinietă.De asemenea, proiectul prevede, în premieră, şi introducerea impozitului pe avere.

Potrivit proiectului politicii bugetar-fiscale, acciza pentru 1.000 de ţigări va fi în acest an 220 de lei, cu 20 de lei mai mult decât este în prezent. A doua componentă a acestei taxe, ce vizează valoarea de pe raft, va scădea de la 18 la 17 procente.

Documentul prevede şi majorarea accizelor pentru băuturile alcoolice. Astfel, acciza pentru bere va creşte cu 23 de bani pentru un litru, iar pentru votcă se va majora cu peste opt lei. În cazul vinurilor, acciza va creşte cu aproximativ un leu şi 20 de bani.

O altă majorare vizează carburanţii. Pentru o tonă de benzină, acciza va creşte cu peste 400 de lei, iar în cazul motorinei - cu aproape 180 de lei. De asemenea, va fi majorată acciza pentru o tonă de gaz lichefiat - cu peste 260 de lei pentru o tonă.

Ministerul Finanţelor a propus deputaţilor şi scumpirea vinietei pentru proprietarii maşinilor înmatriculate în străinătate. Astfel, taxa pentru o lună va creşte de la 14 la 30 de euro, iar pentru jumătate de an de la 50 la 180 de euro. Iar din 2017, Guvernul propune introducerea impozitului pentru vehiculele înregistrate în Moldova. Taxa va fi stabilită în funcţie de capacitatea motorului.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru acest an mai prevede şi introducerea impozitului pe avere. Taxa urmează să fie achitată de proprietarii imobilelor cu o suprafaţă totală mai mare de 120 de metri pătraţi şi a căror valoare cadastrală depăşeşte suma de un milion şi jumătate de lei. Cota impozitului va fi de 0,8 la sută din preţul locuinţei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...