37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (revizuirea cuantumului unităţii convenţionale)

Proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (revizuirea cuantumului unităţii convenţionale)

07.04.201612.775 views Particip.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Justiției a elaborat și promovează proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative. Proiectul de lege urmărește ajustarea mărimii unității convenționale, prevăzute de Codul contravențional și Codul penal la realitățile social-economice din prezent, în contextul inflației monedei naționale în perioada anilor 2003-2015, dar și ținând cont de intensificarea criminalității în sfera economico-financiară și necesitatea creării unui cadru legal punitiv, care să prezinte un mecanism eficient de prevenire a infracțiunilor și contravențiilor.

La data adoptării Codului penal al Republicii Moldova (18 aprilie 2002), la art. 64 alin. (2), mărimea unității convenționale a fost stabilită în valoare de 20 lei și a rămas neschimbată până în prezent. Actualmente, constatăm, că în perioada 2002-2015 situația social-economică din Republica Moldova a suportat modificări esențiale. În particular, prețurile de consum au suferit o creștere esențială.

Relevăm, că pentru perioada ianuarie 2003 - decembrie 2015, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, rata medie anuală a inflației constituie 8,68 %. Astfel, la 1 ianuarie 2016, în raport cu 1 ianuarie 2013, prețurile de consum au suferit o creștere de cel puțin 290 %.

Drept consecință, în contextul majorării valorii bunurilor și stabilirii unui cuantum fix pentru aprecierea proporțiilor mari și deosebit de mari, se atestă calificarea drept infracțiuni grave a faptelor care au un grad prejudiciabil redus.

Totodată, faptul nemodificării unității convenționale de 20 lei de la data intrării în vigoare a Codului penal până în prezent implică, în majoritatea cazurilor, aplicarea unor amenzi în cuantum disproporționat în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite.

Întru ajustarea cadrului legal punitiv la realitățile economico-financiare din prezent, cât și pentru a realiza mai eficace scopul pedepsei penale de prevenire a săvârșirii de noi infracțiuni atât din partea condamnaţilor, cât şi a altor persoane, în proiectul de lege se propune majorarea unității convenționale de la 20 lei la un procent din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârșit fapta, prin amendarea prevederilor corespunzătoare din Codul penal, Codul de procedură penală și Codul contravențional.

Astfel, luând în considerare faptul că salariul mediu lunar pe economie prognozat este stabilit anual de Guvern, se va asigura ajustarea anuală a unității convenționale în funcție de evoluția veniturilor salariale medii a populației Republicii Moldova.

Potrivit Hotărîrii Guvernului nr. 879 cu privire la aprobarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2016, cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2016, este aprobat în mărime de 5050 lei.

Respectiv, actualmente, unitatea convențională va avea valoarea de 50,5 lei. În acest mod se asigură ajustarea parțială a mărimii unității convenționale la rata inflației. Soluția ajustării parțiale a mărimii unității convenționale este determinată de faptul, că în perioada 2003-2016, cuantumurile sancțiunilor pecuniare prevăzute de partea specială au fost revizuite la majoritatea componențelor de infracțiuni.

Persoane responsabile
Costanda Ion

Data limită pentru comentarii: 15.04.2016

Proiectul și Nota informativă

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Cum sa mai stringa banii???!!! Desigur-de pe spatele nostru-a cetatenilor si intreprinderilor,care si asa isi duc viata de azi pe mine,din cauza saraciei…Va inchipuiti kit va fi amenda,de exemplu pentru o infractiune,unde e pedeapsa, de exemplu,in marime de la 10 la 20 u.c.-in loc de 200-400 lei,o sa fie-505-1010 lei !!! Aceasta,doar de la o infractiune ,cum s-ar zice,simpla…Credeti,ca norodul nostru o sa poata achita aceasta,sau infractiuni o sa fie mai putine???!!!! Va gresiti amarnic domnilor deputati(de ce v-am ales,oare???!!!)…Pur si simplu o sa fuga toti din tara aceasta!!!..Pe cine o sai jupueti atunci de bani???!!!…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...