37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2018, aprobat de Guvern

Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2018, aprobat de Guvern

22.11.2017864 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2018 a fost aprobat în cadrul şedinţei de marţi, 21 noiembrie, a Guvernului.

Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în sumă de peste 6 miliarde 659 de milioane de lei, fără deficit. Comparativ cu anul 2017, este prognozată majorarea veniturilor în fonduri cu 8,4% şi a cheltuielilor - cu 6,8%.

Conform proiectului, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă este păstrată la nivelul anului 2017 şi va constitui 4 056 lei. De asemenea, vor fi menţinute reducerile de 50% şi 75% la achitarea primei în sumă fixă până la 1 aprilie 2018. Prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi alte recompense va rămâne la fel de 9%, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5%.

Cea mai mare parte a acumulărilor, 3 miliarde 834 de milioane de lei, cu 11,2% mai mult faţă de anul curent, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală. Transferurile din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern vor fi de peste 2 miliarde 634 milioane de lei, în creştere cu 4,3%, iar veniturile din primele în sumă fixă sunt planificate în sumă de cca 90 de milioane de lei.

Aproximativ 98% din totalul fondurilor AOAM, peste 6 miliarde 510 milioane de lei, vor fi utilizate din fondul de bază pentru procurarea serviciilor medicale. Astfel, se prevede majorarea cu 4,6% faţă de anul curent a cheltuielilor pentru asistenţa medicală primară, iar pentru medicamente compensate - cu 14%. Totodată, cu câte 6% va creşte volumul mijloacelor financiare destinate asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, celei urgente prespitaliceşti, precum şi îngrijirilor medicale comunitare şi la domiciliu. Cu 8,8% se vor majora şi cheltuielile pentru serviciile de înaltă performanță, iar cu 8,2% - cele pentru asistenţa medicală spitalicească.

Pentru anul viitor, 30 de milioane de lei au fost planificate în fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, 25 de milioane de lei - în fondul de profilaxie, iar în cel de rezervă - 15 milioane.

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2018 urmează a fi prezentat Parlamentului spre adoptare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...