37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2016, aprobat de Guvern

Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2016, aprobat de Guvern

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri, 18 mai, proiectul Legii fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (FOAM) pentru anul 2016. Documentul prevede atât la venituri, cât şi la cheltuieli suma de peste 5 miliarde 838 milioane de lei.

În acest an este prognozată majorarea cu peste 678 milioane de lei sau cu 13,1% a veniturilor în fondurile AOAM comparativ cu 2015. Cea mai mare parte a acumulărilor, în jur de 3 miliarde 167 milioane de lei, cu 16% mai mult faţă de anul trecut, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală.

Pe parcursul anului sunt prevăzute transferuri din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern, în sumă de 2 miliarde 419 milioane de lei, în creştere cu peste 8%, iar veniturile din primele în sumă fixă sunt planificate în volum de peste 93 de milioane de lei.

Totodată, pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătăţii", conform Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, în fondurile AOAM au fost prevăzute aproape 90 milioane de lei, cu cca 42 mln mai mult faţă de anul trecut.

Transferurile din bugetul de stat pentru realizarea programelor naţionale de ocrotire a sănătăţii întru asigurarea bolnavilor cu diabet zaharat cu preparate antidiabetice injectabile sunt planificate în sumă de 62 mln lei, în creştere cu 26 mln comparativ cu 2015.

Potrivit proiectului de lege, cheltuielile din fondurile AOAM pentru acest an se vor majora cu peste 578 de milioane de lei sau cu 11% faţă de 2015. O bună parte din volumul total, în jur de 5 miliarde 587 milioane de lei, vor fi utilizate din fondul de bază pentru acoperirea cheltuielilor necesare realizării Programului unic al AOAM.

Această sumă este în creştere cu 14% faţă de anul trecut, pentru a acoperi sporirea, din 1 iulie, a salariilor lucrătorilor din instituțiile medico-sanitare publice, majorarea sumei destinate cheltuielilor pentru medicamente compensate şi extinderea serviciilor medicale.

Documentul mai prevede păstrarea primei AOAM în sumă fixă la nivelul anului trecut - de 4 056 lei, precum şi a celei în formă procentuală - 9%, achitate de angajaţi şi angajatori în cote egale, câte 4,5%.

Proiectul Legii fondurilor AOAM pentru anul 2016 urmează a fi remis Parlamentului spre examinare şi adoptare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...