Ministerul Justiţiei promovează proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informaţional automatizat „Registrul unic al procurilor”.
Ministerul Justiţiei este abilitat să coordoneze lucrările de implementare a SRSJ care include acţiuni de consolidare a capacităţilor instituţionale şi dezvoltare profesională a reprezentanţilor profesiilor conexe sistemului justiţiei (avocat, notar, mediator, executor judecătoresc, expert judiciar, administrator al procedurii de insolvabilitate, traducător/interpret).
În contextul dat, Registrul Unic al Procurilor (RUP) este parte a activităţii notarilor reglementată prin Legea Nr. 1453 din 08.11.2002 cu privire la notariat, Monitorul Oficial Nr. 154-157 din 21.11.2002.
Demararea proiectului dat a fost propusa Ministerului Justiţiei de către Centrul de Guvernare Electronică la indicaţia Prim-Ministrului Republicii Moldova după consultările cu reprezentanţii mediului de afaceri (inclusiv AMCHAM), urmată de Indicaţia Guvernului nr. 0105-24 din 6 februarie 2014 cu privire la implementarea mecanismului de utilizare a semnăturii digitale în activitatea notarială, în principal pentru 2 motive:
- Necesitatea verificării centralizate a procurilor (valabilitate, termen, substituirea);
- Iniţierea posibilităţii dezvoltării procurii electronice în calitate de document electronic (Legea Republicii Moldova nr. 91 din 29 mai 2014 privind semnătura electronică şi documentul electronic) şi de reinginerie a serviciului public respectiv.
Organizarea şi funcţionarea Registrului procurilor, cerinţele de securitate şi integritate ale acestuia, precum şi modul de transmitere de către deţinătorul Registrului procurilor a datelor despre procurile înregistrate către deţinătorii altor registre precum şi modul de coordonare a funcţiilor între registre sînt reglementate prin regulamentul aprobat de Guvern.
Finalităţile urmărite prin promovarea acestui proiect sunt:
- crearea registrului unic al procurilor;
- elaborarea cadrului normativ necesar funcţionării acestui registru;
- asigurarea suportului financiar necesar pentru crearea, dezvoltarea şi funcţionarea Registrului procurilor.
Necesitatea demarării unui proiect tehnologic complet nou, în defavoarea îmbunătăţirii soluţiei tehnice existente, a fost dictată de câteva motive:
- Necesitatea asigurării interoperabilităţii cu alte sisteme informaţionale prin intermediul sistemelor deschise şi "web-based".
- Cerinţa e-Gov de migrare a tuturor sistemelor informaţionale a autorităţilor publice pe MCloud şi integrarea cu platformele MSign, MPass, MPay, etc.
Registrul Unic al Procurilor (RUP) este destinat ca platforma unica de elaborare, stocare și verificare a procurilor autentificate notarial, inclusiv doar în format electronic. Toate procedurile urmează a fi efectuate prin intermediul acestui registru, cu excluderea totală a fluxurilor funcţionale pe hârtie (fluxurile opţionale pot fi dublate pe suport de hârtie - ca spre exemplu informarea la solicitare pe suport de hârtie).
Persoane responsabile
Bucșanu Irina
Data limită pentru comentarii: 08.08.2016