37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul HG privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Codului contravențional

Proiectul HG privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Codului contravențional

26.10.20161.228 views Particip.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Necesitatea elaborării prezentului proiect de lege reiese din circumstanțele actuale care persistă la prezentarea obligatorie a datelor statistice (rapoarte, chestionare, etc.) de către respondenți.

În prezent se atestă o iresponsabilitate  din partea respondenților, cu privire la necesitatea prezentării datelor statistice către organele abilitate, fapt ce atenuează funcționarea adecvată a sistemului unic al statisticii oficiale.

Prin urmare, proiectul de lege conține majorări de sancțiuni care au drept scop de a spori responsabilitatea respondenților pentru prezentarea datelor statistice și de a asigura buna funcționare a sistemului statisticii oficiale în conformitate cu prevederile Legii nr.412 - XV din 09.12.2004 cu privire la statistica oficială și a angajamentelor asumate fâță de organizațiile internaționale.

Totodată, proiectul de lege prevede modificarea art.419 al Codului contravențional prin care se acordă dreptul directorului general al BNS și adjuncților lui, șefilor organelor teritoriale de statistică de a constata, examina și aplica sancțiuni față de respondenți care nu prezintă date individuale sau agregate în scopuri statistice sau prezintă date eronate ori în volum incomplet sau neprezentarea la timp.

Proiectul legii va permite implementarea adecvată și calitativă a prevederilor legii contravenționale, ceea ce, în consecință, va contribui la realizarea scopurilor urmărite prin aplicarea răspunderii contravenționale, iar prin introducerea modificărilor și completărilor  menționate s-a urmărit scopul de a omite unele erori de conținut și de a spori responsabilitatea respondenților.

Implementarea proiectului de lege nu necesită alocări financiare suplimentare din contul mijloacelor bugetare.

Data limită pentru comentarii: 14.11.2016

Proiectul și Nota informativă

Comentarii

 1. Adrian spune:

  Amenda: Refuzul, neprezentarea la timp de către respondenți a datelor individuale sau agregate în scopuri statistice sau prezentarea de date statistice eronate ori în volum incomplet
  se sancționează cu amendă de la 70 la 100 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 150 la 200 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 300 la 400 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

  Consider ca nu sa pornit din partea cea care trebuie. In primul rind trebuie sa se faca regula la ei. Societatile prezinta o multime de rapoarte statistice, in care se dubleaza datele, char tripleaza (de exemplu pentru ce trebuiesc datele perioadelor precedente?). Ele trebuie optimizate. Apoi de creat un sistem functional de prezentare a rapoartelor online (actuala raportare.md consider ca nu este cea mai reusita varianta). Dupa aceasta stabiliti concret pentru fiecare agent in parte care rapoarte statistice trebuie sa prezinte, care sint termenii de prezentare, aduceti la cunostinte acesti agenti economici, iar apoi sanctionati. In multe cazuri se intimpla ca agentul economic nici nu stia ca trebuie sa prezint careva raport statistic!!!!
  Cum doreste statul sa amendeze, daca prin lege nu este stabilit termenii concreti.
  Mi se pare ca nu este corect ca Statistica singura stabileste termenii si singura va putea sanctiona.

 2. Alexei spune:

  In primul rind este nevoie de facut un raport unic pe care il prezinta agentii economici. Pentru fiecare categorie de intreprinderi sa fieun singur raport, care are o data concreta de prezentare si are o instructiune clara de completare sa fie in strinsa legatura cu SNC. Termeni de prezentare trebuie sa fie rezonabili. Rapoartele se prezinta onlina fara deplasare la str. hincesti unde trebu sa stai in rinduri si pina la urma sa esi deacolo fara dispozitie.

 3. Tascu Angela spune:

  E cel mai simplu-de sanctionat. Instructiunile de completare a rapoartelor statistice sin voluminoase si neintelese, neclare… Cine trebuie sa ne explice cum trebuie de completat rapoartele? Cine trebuie sa ne aduca la cunostinta cu felurile de rapoarte care trebuie sa le prezentam?Cine studiaza termenii rezonabili cind e posibila intocmirea si prezentarea unui raport?1-auto spre exemplu trebuie prezentat pina la data de 5 a lunii urmatoare, dar putin i-si dau seama ca termenul de 5 nu este rezonabil.Nimeni nu tine cont de faptul ca majoritatea intreprinderilor au in state un singur contabil,dar de ce nu se tine cont- asta e situatia reala. Noi contabilii pierdem mult timp pentru a acumula informatia,a completa… ,dar cind sa mai studiem legislatia fiscala,SAU TOTI TREBUIE NUMAI SA NE SANCTIONEZE…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...