37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative

Proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative

14.06.2016972 views Particip.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Finanţelor remite spre examinare şi avizare setul de materiale aferent proiectului de lege ce are drept scop asigurarea echității fiscale între persoanele care dețin autovehicule înmatriculate în Republica Moldova și cele care dețin autovehicule neînmatriculate, în vederea diminuării riscului prejudicierii bugetului de stat prin contracararea economiei tenebre, asigurării siguranței în trafic a cetățenilor, securizării ecologice.

Prezentul proiect de lege conţine propuneri de modificare şi completare a Codului fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997, Codului vamal nr.1149-XIV din 20.07.2000, Legii nr.1569-XV din 20.12.2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoanele fizice şi Codului contravenţional nr.218 din 24.10.2008.

Scopul proiectului de lege este asigurarea echității fiscale între persoanele care dețin autovehicule înmatriculate în Republica Moldova și cele care dețin autovehicule neînmatriculate, în vederea diminuării riscului prejudicierii bugetului de stat prin contracararea economiei tenebre, asigurării siguranței în trafic a cetățenilor, securizării ecologice.

Inechitatea fiscală existentă la moment constă în faptul că persoanele care importă autovehicule și le înregistrează în Republica Moldova achită drepturile de import (în special accize), iar persoanele care utilizează autovehicule fără a le înregistra nu achită drepturile de import, utilizînd infrastructura drumurilor în mod egal.

Observăm că situația descrisă mai sus se agravează în contextul în care numărul de autovehicule înregistrate în Republica Moldova se diminuează cu creșterea în mărime exponențială a numărului autoturismelor introduse pe teritoriul țării fără înregistrare.

O altă problemă o reprezintă diminuarea încasărilor la buget din accizele achitate pentru autovehiculelor importate, ceea ce presupune și reducerea concomitentă a cheltuielilor bugetare pentru programele sociale, economice și alte domenii.

Persoane responsabile
Alesea Boghiu, Şef Direcţie Direcţia legislaţie impozite indirecte şi vamală, telefon: 022-26-27-69, e-mail: alesea.boghiu@mf.gov.md

Data limită pentru comentarii: 15.06.2016

Proiectul și Nota informativă

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...