37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Contravențional al Republicii Moldova

Proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Contravențional al Republicii Moldova

22.06.20161.206 views Particip.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Codul contravenţional prevede în art. 95 alin. (2) componenţa de contravenție „Transportarea masei lemnoase fără acte de provenienţă sau de livrare”, cu scopul direct de a sancționa persoanele care transportă masa lemnoasă ilegal, dar şi cu scopul indirect de a contribui la contracararea tăierilor ilicite şi la păstrarea fondului silvic.

În pofida reglementărilor anuale a tăierilor arborilor din fondul forestier, se observă o accelerare a tăierilor ilegale în masă a pădurilor şi transportarea masei lemnoase neautorizat.

Elaborarea prezentului proiect de lege este realizată în scopul revizuirii cadrului legislativ în vederea descurajării actelor de transportare ilegală a masei lemnoase, prin creşterea de peste cinci ori a sancţiunii aplicate persoanei cu funcţie de răspundere (de la 30-100 u.c, până la 400-500 u.c.) şi prin introducerea unor instrumente eficiente noi - confiscarea specială a bunurilor utilizate sau destinate pentru săvârşirea acestei contravenţii.

Aplicarea acestui instrument va permite trecerea forţată şi gratuită, în proprietatea statului a bunurilor folosite în cadrul contravenţiei, adică, în mod prioritar, a mijloacelor de transport. Având în vedere costul înalt al masei lemnoase transportate, doar aplicarea amenzii în limitele actuale nu are efectul scontat şi sunt necesare noi mijloace de influenţă asupra comportamentului deviant. Din acest punct de vedere, posibilitatea confiscării mijlocului de transport (autocamion, tractor etc.) va avea un efect demobilizant asupra contravenienţilor.

Prevederile noi sunt orientate spre responsabilizarea persoanelor care planifică transporte masă lemnoasă neautorizat, cât şi a celor care respectă cadrul legislativ din domeniul dat.

Persoane responsabile
Adrian PANCIUC

Data limită pentru comentarii: 06.07.2016

Proiectul și Nota informativă

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...