37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiectul ce prevede majorarea unităţii convenţionale de la 20 la 50 de lei, votat în prima lectură

Proiectul ce prevede majorarea unităţii convenţionale de la 20 la 50 de lei, votat în prima lectură

23.06.20161.104 views Unimedia.info
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovenii care nu respectă legislaţia vor achita amenzi mai mari. Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură un proiect de lege ce prevede majorarea valorii unității convenţionale de la 20 de lei, cât este în prezent, la 50 de lei.

Pentru ca noile prevederi să intre în vigoare, este necesar ca documentul să treacă și de a doua lectură.

Autorii documentului spun că unitatea convenţională a fost stabilită în mărime de 20 de lei încă din 2003, iar valoarea ei nu corespunde realităţilor economico-financiare din prezent. Astfel, Guvernul își propun ca valoarea unității convenționale să reprezinte 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta.

„În perioada 2002-2015 situaţia social-economică din Republica Moldova a suportat modificări esenţiale. În particular, preţurile de consum au suferit o creştere esenţială. Relevăm, că pentru perioada ianuarie 2003 - decembrie 2015, conform datelor Băncii Naţionale a Moldovei, rata medie anuală a inflaţiei constituie 8,68 %.Astfel, la 1 ianuarie 2016, în raport cu 1 ianuarie 2013, preţurile de consum au suferit o creştere de cel puţin 290 %. Drept consecinţă, în contextul majorării valorii bunurilor şi stabilirii unui cuantum fix pentru aprecierea proporţiilor mari şi deosebit de mari, se atestă calificarea drept infracţiuni grave a faptelor care au un grad prejudiciabil redus. Totodată, faptul nemodificării unităţii convenţionale de 20 lei de la data intrării în vigoare a Codului penal până în prezent implică, în majoritatea cazurilor, aplicarea unor amenzi în cuantum disproporţionat în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite", a declarat viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.

Astfel, având în vedere că pentru 2016, cuantumul salariului mediul lunar pe economie a fost stabilit în mările de 5050 de lei, unitatea convenţională va avea valoarea de 50,5 lei.

Proiectul Ministerului Justiţiei propune şi recalificarea limitelor gradului minim a concentraţiei de alcool în sânge - de la 0,3 g/l la 0,5 g/l şi respectiv concentraţia de alcool în aerul expirat - de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l.

Pentru ca prevederile să intre în vigoare, documentul necesită a fost votat și în a doua lectură.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...