37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiect de lege pentru modificarea si completarea unor acte legislative

Proiect de lege pentru modificarea si completarea unor acte legislative

15.06.20161.120 views Particip.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative a fost elaborat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Conform proiectului de lege se propun un şir de modificări şi completări la Legea nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale şi la Codul Muncii al Republicii Moldova nr. 154-XV din 28 martie 2003. Proiectul propune introducerea câtorva opţiuni pentru părinţii asiguraţi de achitare din bugetul asigurărilor sociale de stat a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani:

  • menţinerea schemei actuale de acordare şi plată a indemnizaţiei de creştere a copilului - de la data acordării concediului pentru îngrijire şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului, în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an.
  • instituirea unei opţiuni suplimentare de solicitare a indemnizaţiei - de la data acordării concediului pentru îngrijire şi până la data împlinirii vârstei de 2 ani a copilului şi anume primul an - în cuantum de 60% din baza de calcul al indemnizaţiei, al doilea an - 30% din baza de calcul, în al treilea indemnizaţie nu se acordă.

Totodată, proiectul de lege prevede reducerea perioadei de acordare a concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu un an (de la 3 ani până la 5 ani)

De asemenea, se propune stabilirea indemnizaţiilor de asigurări sociale în baza contribuţiilor de asigurări sociale calculate şi achitate. Modificarea este înaintată în vederea respectării principiului fundamental care stă la baza funcţionării sistemului public de asigurări sociale -principiul contributivităţii - conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.

Proiectul de lege are drept scop promovarea unor măsuri de dezvoltare a unor scheme motivaţionale şi de suport pentru părinţi prin încurajarea revenirii în câmpul mucii. Obiectivul acestui proiect constă în concilierea vieţii de familie cu cea profesională în vederea asigurării implicării echitabile a părinţilor în creşterea şi educarea copiilor.

Modificările operate prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative Modificarea Legii nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale va condiţiona modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 1478 din 15.11.2002 cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii şi a Hotărîrii Guvernului nr. 108 din 3 februarie 2005 privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.

Persoane responsabile
Diana Cebotaru

Data limită pentru comentarii: 30.06.2016

Proiectul și Nota informativă

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...