37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Proiect de lege: Amenzi de până la 4000 de lei pentru comercianții care vor utiliza pungi de plastic

Proiect de lege: Amenzi de până la 4000 de lei pentru comercianții care vor utiliza pungi de plastic

10.03.20161.094 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Folosirea pungilor de plastic ar putea fi interzisă prin lege. Un proiect în acest sens a fost elaborat de un grup de deputați liberali și înregistrat în Parlament.

Potrivit proiectului, proprietarii unităților comerciale - persoane juridice, care nu se vor conforma noilor reguli, vor fi sancționaţi cu până la 4000 de lei. Amenda maximă pentru persoanele fizice este de 3000 de lei.

Se propune ca retragerea de pe piață a pungilor de plastic va fi efectuată treptat. În cazul în care proiectul de lege va fi aprobat de plenul Parlamentului, administratorii unităților comerciale vor avea la dispoziţie patru ani pentru a se conforma noilor prevederi.

În argumentarea proiectului se scrie că în țara noastră pungile de plastic sunt aruncate cu deşeurile menajere şi transportate la gunoişti, deseori stau aruncate pe stradă sau în parcuri, în râuri şi lacuri.

Experţii din domeniul protecţiei mediului consideră că cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piaţă.Utilizarea pungilor de plastic de unică folosinţă ar trebui interzisă gradual oriunde acest lucru este posibil.

Datele oficiale arată că, anual, fiecare cetăţean foloseşte, în medie, 140 de pungi din plastic, ceea ce înseamnă 420 de milioane de pungi, în total. Acestea se descompun în câteva sute de ani.

Interdicţii similare, susţinute de organizaţiile care militează pentru protejarea mediului înconjurător, sunt deja în vigoare în câteva oraşe americane Los Angeles şi San Francisco, statul California.

Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reduce utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016.

Un sondaj făcut de Magenta consulting arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dace li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...