37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Produsele de fabricație proprie ale cantinelor școlare sunt scutite de TVA

Produsele de fabricație proprie ale cantinelor școlare sunt scutite de TVA

27.01.2017887 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Potrivit art.103 alin. (1) pct. 11) din Codul fiscal, sunt scutite de TVA produsele de fabricație proprie ale cantinelor studențești, școlare și ale cantinelor altor instituții de învățământ, ale spitalelor și instituțiilor preșcolare.

De asemenea, conform aceluiaşi articol din Codul Fiscal, de TVA sunt scutite şi produsele de fabricație proprie ale cantinelor care aparțin altor instituții și organizații din sfera social-culturală finanțate, parțial sau în întregime, de la buget, precum și ale cantinelor specializate în alimentarea bătrânilor nevoiași din contul organizațiilor de binefacere.

În contextul în care, actualmente, mecanismul de asigurare cu alimentație de către cantinele menționate are loc prin intermediul terților subiecți, pot apărea următoarele două situații, inclusiv prin prisma regimului fiscal al TVA.

Astfel, în cazul în care, produsele de alimentație sunt produse în cantină, constituind produse de fabricație proprie a acesteia, indiferent de subiectul care efectuează prepararea produselor respective, cum ar fi persoane angajate care activează la cantina aflată la bilanțul instituției publice, sau persoane terțe, producția respectivă este scutită de TVA, în temeiul art.103 alin. (1) pct. 11) din Codul fiscal.

Însă, dacă cantina reprezintă doar locul de distribuire a alimentației, adică cantinele instituțiilor specificate mai sus, contactează servicii de livrare a alimentelor de la terțe persoane şi alimentele respective nu reprezintă producția proprie a cantinelor, acestea se impozitează cu TVA pe principii generale.

Referitor la finanțarea parțială sau integrală de la buget, condiția respectivă se referă la instituția la bilanțul căreia se află cantina.

Totodată, în cazul în care, cantina nu se află la bilanțul instituției finanțate de la buget, produsele de fabricație proprie a acesteia nu vor fi scutite cu TVA, în temeiul art.103 alin. (1) pct. 11) din Codul fiscal, ce stipulează cazurile în care T.V.A. nu se aplică la importul mărfurilor, serviciilor şi pentru livrările de mărfuri, servicii efectuate de către subiecţii impozabili, ce constituie rezultatul activităţii lor de întreprinzător în Republica Moldova.

Astfel, scutirea de TVA se aplică doar în contextul în care sunt respectate condițiile ca produsele livrate să fie de fabricație proprie a cantinelor aflate la bilanțul instituțiilor, și instituțiile respective să fie finanțate parțial sau în întregime din buget.

[Completarea Bazei generalizată a practicii fiscale în temeiul art. 103 alin. (1) pct. 11) din Codul fiscal și explicațiile Ministerului Finanțelor nr. 14/4-13/14 din 13.01.2017].

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...