37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Procedurile la frontiera de stat moldo-ucraineană vor fi stabilite de Guvern, prin derogări

Procedurile la frontiera de stat moldo-ucraineană vor fi stabilite de Guvern, prin derogări

18.07.2017827 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul va putea stabili scutiri de la unele taxe, drepturi de import şi de export, alte măsuri de politică economică la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene.

Legea privind unele măsuri de control la trecerea frontierei, de control vamal și privind asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului în comun la unele puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 244-251 din 14 iulie curent.

Tot în această ediţie a Monitorului a fost publicat şi decretul Preşedintelui ţării pentru promulgarea legii respective.

Actul intrat în vigoare prevede că activitatea vamală din cadrul controlului în comun la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene să fie efectuată în baza procedurii ce urmează a fi stabilite de Guvern, prin derogare de la prevederile Codului vamal, Codului Fiscal, Legii cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice nr.1569-XV din 20.12.2002, Legii nr.1417 din 17.12.1997 pentru punerea în aplicare a Titlului III al Codului Fiscal și Legii nr.1380 din 20.11.1997 cu privire la tariful vamal.

Legea a fost elaborată de un grup de deputaţi, iar în şedinţa Parlamentului din 2 iunie curent, când a fost prezentat pentru prima lectură, deputatul Eugen Carpov, unul dintre autori, a menţionat că scopul de bază al proiectului de lege este să permită Guvernului Republicii Moldova să vină cu ajustări la sistemul de control al frontierei de stat, precum și a celui fiscal și vamal.

Cunoaștem cu toții că, astăzi, Republica Moldova nu controlează o parte a frontierei de stat pe segmentul ucrainean, care, în totalitate, este de o lungime de 1222 km. Segmentul transistrean constituie în jur de 460 km și nu există nici control vamal, nici fiscal sau de frontieră din partea autorităților moldovenești. Totodată, Acordul menționat din 1997 a prevăzut un număr de puncte de trecere a frontierei, prin care, încă 20 de ani în urmă, Guvernele au dat acordul să înființeze un control comun, iar printre punctele menționate atunci a existat și punctul de trecere Cuciurgan - Pervomaisc, a declarat deputatul la prezentarea proiectului.

În acelaşi timp, menţionăm că Guvernul a avizat pozitiv iniţiativa deputaţilor privind unele măsuri de control a frontierei moldo-ucrainene.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...