37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Procedura lansării afacerilor în sfera comerțului, simplificată

Procedura lansării afacerilor în sfera comerțului, simplificată

20.07.2016921 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În Moldova a fost simplificată procedura lansării afacerilor în sfera comerțului, grație implementării „ghișeului unic" și trecerii la sistemul de notificare, comunică NOI.md.

Acest fapt îl prevăd amendamentele la Legea privind comerțul interior, care au fost adoptate anterior de Parlamentul Moldovei și au intrat în vigoare astăzi, după publicarea în Monitorul Oficial.

Modificările prevăd că antreprenorii din Moldova vor avea posibilitatea de a iniția în regim obișnuit afaceri în sfera comerțului doar într-o singură zi, fără a solicita acte permisive de la autoritățile locale, doar notificîndu-le despre intențiile lor de a iniția afacere și prezentînd pachetul de date și informații necesare.

În baza lor organele locale ale puterii ulterior vor verifica dacă comerciantul corespunde exigențelor legislației în vigoare. În același timp, dacă el desfășoară activitate comercială, care prezintă risc pentru viața și sănătatea cetățenilor (serviciile alimentației publice, vînzarea produselor de carne și lapte, ouă, pește etc), ei vor putea să-și înceapă activitatea numai după 15 zile de la data notificării, iar pe parcursul acestui termen urmează să fie finalizate toate investigațiile organelor competente - Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor sau Centrului Național de Sănătate Publică.

În prezent obținerea autorizației pentru comerț în Moldova durează circa 70 de zile, iar dosarul prezentat la Primărie trebuie să conțină 7 acte permisive eliberate de diverse organe. Trecerea la sistemul de notificare va permite operatorilor economici să conlucreze numai cu primăria locală, care, la rîndul său, va transmite prin „ghișeul unic" tuturor instituțiilor informația despre noul comerciant.

Toate procedurile de lansare a businessului în sfera comerțului se vor realiza prin programul informațional special e-comert interior, ceea ce va permite a optimiza substanțial procesul inițierii activității comerciale. Acest sistem va fi creat cu suportul donatorilor externi. El va ajuta la evidența și monitorizarea unităților comerciale, va asigura interacțiunea cu alte registre de stat și sisteme.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...