Inspectoratelor Fiscale de Stat teritoriale și Direcției generale administrarea marilor contribuabili din cadrul IFPS le va fi delegată funcția de eliberare a formulatelor tipizate, ce atestă rezidența pe teritoriul RM și a impozitului pe venit, achitat de către nerezidenți, la locul de deservire a persoanelor rezidente și nerezidente - modificări și completări în acest sens în decizia a executivului din 5 februarie 2013 urmează să aprobe guvernul în exercițiu.
De asemenea, modificările și completările prevăd simplificarea formularelor-tip (Forma 2-DTA-13 și Forma 3-DTA-13) și a modului de atestare a veniturilor obținute de companiile străine care activează prin intermediul reprezentanței permanente.
Și nu în ultimul rând, proiectul modificărilor și completărilor prezintă un model de cerere pentru solicitarea certificatului de rezidență(Forma CCR-15) de către persoanele fizice și juridice care realizează venituri de peste hotarele Republicii Moldova. Sunt specificate și documente, ce urmează a fi prezentate pentru obținerea certificatului.
Ministerul Finanțelor care a elaborat proiectul modificărilor și completărilor mai menționează, că a fost revizuită și Instrucțiunea cu privire la aprobarea formelor tipizate ce atestă rezidența şi impozitul pe venit achitat de către nerezidenți în Republica Moldova, în partea ce ține de atestarea rezidenței și a impozitului pe venit achitat de către nerezidenți în Republica Moldova pe formularele-tip, emise de statele străine, în baza convențiilor(acordurilor) semnate cu acestea pentru evitarea dublei impuneri. În opinia Ministerului Finanțelor, aprobarea modificărilor propuse va permite simplificarea procesului de completare şi eliberare a certificatelor ce atestă rezidența în termeni mai restrânşi.
Totodată, asigurarea unui proces eficient de atestare a rezidenței și a impozitului pe venit achitat în Republica Moldova de către persoanele fizice și juridice nerezidente constituie un beneficiu al acestora pentru a utiliza facilitățile prevăzute de prevederile convențiilor (acordurilor) pentru evitarea dublei impuneri. Republica Moldova, potrivit Serviciului Fiscal de Stat are semnate Convenții( Acorduri) de evitare a dublei impuneri cu 48 de state ale lumii.