37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Procedura concedierilor colective. Noi modificări la Codul muncii

Procedura concedierilor colective. Noi modificări la Codul muncii

06.04.20181.188 views Parlament.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La reorganizarea sau lichidarea unităţii care presupune concedieri colective, angajatorul ar putea fi obligat să informeze salariaţii și agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declanşarea procedurilor. Noile prevederi se conțin în proiectul pentru modificarea şi completarea Codului muncii al Republicii Moldova, aprobat, ieri, în prima lectură, de către Parlament.

Potrivit autorilor, proiectul are drept scop transpunerea Directivei europene cu privire la concedierile colective.

Astfel, proiectul prevede că angajatorul care intenţionează să întreprindă concedieri colective va avea obligaţia să informeze în scris despre apropiatele concedieri reprezentanţii salariaţilor din unitate, indicând motivele şi perioada concedierilor, numărul şi categoriile salariaţilor pasibili de concediere şi alte informaţii relevante. Va trimite agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă o notificare care să cuprindă informaţia cu privire la concedieri, precum şi va transmite o copie a notificării reprezentanţilor salariaţilor.

De asemenea, va iniţia consultări cu reprezentanţii salariaţilor privind posibilităţile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul salariaţilor afectaţi, precum şi de a atenua consecinţele concedierilor prin recurgerea la măsuri sociale de suport, cum ar fi redistribuirea sau recalificarea salariaţilor concediaţi.

Criteriile potrivit cărora concedierile colective urmează a fi calificate, cât şi obligaţiile participanţilor la procedurile de concediere colectivă au fost incluse în articolul 'Garanţii în caz de concedieri colective", care urmează să completeze capitolul din Codul muncii, dedicat garanţiilor şi compensaţiilor.

Modificările urmează a fi votate de Parlament în lectură finală.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...