37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Problema băncilor moldoveneşti: Atrag bani pe termen scurt, însă trebuie să satisfacă o cerere de credite pe termen lung

Problema băncilor moldoveneşti: Atrag bani pe termen scurt, însă trebuie să satisfacă o cerere de credite pe termen lung

29.11.2016356 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Volumul creditelor acordate de băncile moldoveneşti, dar şi cel al creditelor este în continuă scădere. Pe de altă parte, dacă moldovenii prefer să ia credite pe termene mai mari de doi ani, atunci banii sunt depuşi în bănci pe termene mai mici de un an. Situaţia nu este favorabilă finanţării economiei din banii atraşi de la populaţie.

Volumul creditelor oferite în lei de către bănci în octombrie a scăzut sub un miliard de lei faţă de luna precedentă. La rândul său, volumul depozitelor atrase de la populaţie a scăzut faţă de luna septembrie cu 623 de milioane de lei.

Volumul creditelor, la cel mai mic nivel de la criza din 2009

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a publicat săptămâna trecută datele statistice privind ratele medii ponderate ale dobânzilor la creditele noi acordate și ale depozitelor noi atrase și volumele acestora. Din cifrele oferite de BNM vedem că rata medie a dobânzii la creditele noi acordate în lei a mai scăzut cu 0,53 puncte procentuale în luna octombrie, până la 13,05%, ajungând aproape la nivelul lunii octombrie din 2012 (13%). Cu toate acestea, volumul creditelor noi acordate continuă să scadă, ajungând la doar 930,26 milioane de lei, ceea ce reprezintă minimul pentru luna octombrie din ultimii şapte ani.

Doar în anul de criză, 2009, volumul a fost mai mic, când s-a cifrat la 611 milioane de lei. Totuşi atunci rata era mult mai mare, ajungând la 19,63%.

Cele mai bune luni octombrie pentru creditare au fost în anii 2013-2014, când volumul a trecut de 2 miliarde de lei la rate de 11,94% şi 10,43%.

Moldovenii preferă să se împrumute pe termene mai mari de doi ani....

Cât priveşte termenele la care obişnuiesc să se împrumute moldovenii, deducem că cele mai solicitate credite rămân a fi cele pe termen de 2-5 ani. Peste 382 de milioane de lei au fost acordate în octombrie pentru astfel de perioade. Creditele acordate pe un termen de la unul la doi ani însumează peste 295 de milioane de lei.

Cât priveşte creditele acordate în valută străină, în octombrie volumul acestora a avut o valoare echivalentă cu 783 de milioane de lei, iar rata  medie a dobânzii a fost de 5,71%.

Creditele în valută sunt acordate aproape în totalitate persoanelor juridice, acestora revenindu-le echivalentul a 771 de milioane de lei în luna octombrie. Dintre acestea, 672 de milioane revin creditelor acordate pe termen mai mare de un an.

...însă să depună bani în bănci pe termene mai mici de un an

Situaţia este diametral opusă în cazul depozitelor. În octombrie, volumul depozitelor a fost cu mult mai mare decât cel al creditelor. În monedă naţională au fost atrase depozite în valoare de 2,57 miliarde lei la o dobândă medie de 7,24%. Dobânda la depozite s-a micşorat, astfel cu 6,78 puncte procentuale faţă de octombrie 2015. Comparativ cu luna septembrie 2016, rata medie a dobânzii la depozitele atrase în monedă naţională, a scăzut cu 0,36 puncte procentuale.

Circa 2,45 miliarde reprezintă depozite depuse pe termene mai mici de 12 luni. Persoanele fizice sunt principalii depunători ai banilor în bănci, acestora revenindu-le 1,8 miliarde de lei depuse la o dobândă medie de 8,52%. Se poate şi de câştigat din depozitele depuse la această dobândă dat fiind faptul că rata inflaţiei este cu mult mai mică în ultimul timp, de 2,5% în octombrie.

În cazul depozitelor în valută, avem o situaţie similară. În octombrie, au fost depuse mijloace echivalente a 1,14 miliarde de lei la o dobândă medie de 2,14%. Aproape un miliard din această sumă reprezintă depuneri de până la un an.

Şi în cazul depozitelor în valută, marea parte a depunerilor revin persoanelor fizice, 1,047 miliarde de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...