37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privitor la salariului minim ce poate fi stabilit conducătorului întreprinderii

Privitor la salariului minim ce poate fi stabilit conducătorului întreprinderii

10.05.2010 26.522 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privitor la salariului minim ce poate fi stabilit conducătorului întreprinderii

 

Cum trebuie stabilit salariul contabilului-şef şi al directorului? Conform salariului minim nu ar trebui să fie mai mic de 1100 (pînă la 1 mai 2010), iar conform HG privind salarizarea în unităţile cu autonomie financiară, aceste salarii se includ în categoriile de salarizare 14-19, 15-17 respectiv. Totuşi am auzit că salariul directorului nu ar trebui să fie mai mic de 3600? Îmi puteţi zice conform cărei legi?

 

Începînd cu 01 februarie 2010 a intrat în vigoare Convenţia colectivă (nivel naţional) Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real nr.9  din  28.01.2010. Conform acestei convenţii, începînd cu 1 februarie 2010, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizaţii, instituţii cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică, în continuare – unităţi) va constitui 6,51 lei pe oră sau 1100 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru de 169 ore în medie pe lună. În acest sens a fost aprobată şi HG nr.165 din 09.03.2010 „Cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real”, în care se conţin aceleaşi prevederi.

 

În cazul aplicării de către unităţi a sistemului tarifar de salarizare, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va servi drept bază pentru negocierea şi stabilirea în convenţiile colective la nivel de ramură sau în contractele colective de muncă la nivel de unitate a salariului tarifar pentru categoria I de calificare, iar în cazul aplicării sistemului netarifar de salarizare – drept limită minimă a salariului, pentru diferenţierea nivelului de salarizare pe categorii de angajaţi.

 

Totodată, prin Hotărîrea Guvernului nr. 743 din 11.06.2002 cu privire la salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară sunt introduse Categoriile de salarizare ale Reţelei tarifare unice de salarizare (RTUS) a angajaţilor, recomandate pentru personalul de conducere, de specialitate şi de execuţie din unităţile cu autonomie financiară şi Coeficienţii de multiplicitate recomandaţi pentru stabilirea salariilor de funcţie ale personalului încadrat în unităţi ce nu aplică sisteme de salarizare bazate pe Reţeaua tarifară unică de salarizare (RTUS). Salariul concret în întreprinderile în care se aplică sistemele tarifare de salarizare (bazate pe Reţeaua tarifară unică de salarizare (RTUS)) va fi egal cu salariul tarifar pentru categoria I de calificare (stabilit în convenţiile colective la nivel de ramură sau în contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 1100 lei) x coeficientul tarifar (care corespunde categoriei de calificare(salarizare) din anexa 2 a HG 743). Salariul în întreprinderile în care nu se aplică sistemele tarifare de salarizare va fi egal cu salariul minim (stabilit în convenţiile colective la nivel de ramură sau în contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 1100 lei) x coeficientul de multiplicitate (anexa 4 a HG 743).

 

Astfel în întreprinderile care aplică sistemul tarifar de salarizare, conform anexei 2 a HG 743, pentru conducătorii de unităţi economice mici (pînă la 50 angajaţi) se recomandă categoria de salarizare (calificare) 15-17, ceea ce corespunde coeficientului tarifar 1,7-3,07 din anexa 1. Deci, salariul minim ce poate fi stabilit conducătorului, ţinînd cont de recomandările HG 743 va fi: 1100 lei x 1,7 = 1870 lei. În întreprinderile care nu aplică sistemul tarifar de salarizare, conform anexei 4 a HG 743, pentru conducătorii de unitate (indiferent de mărime) se recomandă coeficientul de multiplicitate 4-8. Deci, în mod analogic, salariul minim va fi: 1100 lei x 4 = 4400 lei.

 

Ceea ce aţi auzit DVS se referea la perioada precedentă, pînă la 01.02.2010, cînd cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real era stabilit prin Hotărîrea Guvernului cu privire la salariul tarifar pentru categoria I de calificare a angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară şi cuantumul sporului de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile nr. 152 din 19.02.2004 şi constituia 900 lei. Astfel salariul minim al conducătorului întreprinderilor în care nu se aplica sistemul tarifar de salarizare constituia: 900 lei x 4 = 3600 lei.

 

Totuşi considerăm că cît coeficienţii tarifari, atît şi coeficienţii de multiplicitate aprobaţi prin HG 743, poartă doar un caracter de recomandare şi nu sunt obligatorii pentru aplicare în cadrul sistemelor de salarizare a întreprinderilor din sectorul privat. Cu atît mai mult că acum în perioada de criză, marea majoritate din întreprinderi nici nu sunt în stare de a asigura toţi salariaţii cu salarii la nivelul celor recomandate de această hotărîre de guvern. Important este ca, începînd cu 01.05.2010, salariul stabilit pentru un program complet de muncă, pentru orice funcţie în cadrul întreprinderii, să nu fie mai mic decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit prin Convenţia naţională nr.9 din 28.01.2010, 1100 lei. Pînă la 01.05.2010, este valabil cuantumul minim precedent, în mărime de 900 lei.

 

 

La încheierea contractului de muncă cu angajatul, se poate de stabilit un program incomplet de muncă (specificat în contractul individual de muncă), spre exemplu de 2, 3, 4 ore lucrătoare pe zi, în loc de 8 (program complet).

Salariul minim care va putea fi achitat salariatului în aceste cazuri va fi respectiv de 275 (169 / 8 * 2 * 6,51); 413 şi 550 lei lunar.

Comentarii

 1. Padure Stanislav spune:

  Ultima propozitie de la alineatul 3 ”Salariul în întreprinderile în care se aplică sistemele tarifare de salarizare va fi egal cu salariul minim……” – cred ca trebuie sa aiba urmatoarea redactie: ”Salariul în întreprinderile în care nu se aplică sistemele tarifare de salarizare va fi egal cu salariul minim……”

 2. Admin spune:

  D. Padure Stanislav, aveti dreptate. Va multumim pentru corectie.

 3. Vlad spune:

  Cum se stabileste si cum se calculeaza sistemul netarifar, este vreo schema care se implemensteaza?

 4. Adrian spune:

  Sistemul netarifar se stabileste prin mai multe variante, de obicei in contract colectiv de munca daca exista la intreprindere astfel de document, daca nu este posibil de indicat in regulamentul de ordine interioara sau printr-un ordin, si obligatoriu sa fie stabilit in contract individual de munca

 5. Vlad spune:

  Dar este undeva la „noi” vre-un exemplu de regulament cu privire la sistema tarifara sau netarifara? ce ar trebui ea sa contina ca plan, etc….? Din cite inteleg sistema netarifara are la baza sistema tarifara. Adica daca unui contabil cu grad superior i se garanteaza de sistemul tarifar 4000 lei, atunci la formarea sistemului netarifar in companii cu autonomie financiara, ca baza trebuie sa se ia acei 4000 de lei, plus alte adaosuri, premii, etc. daca da, atunci nu vad diferenta dintre cele 2 sisteme, cind si sistemul netarifar asigura premii si alte adaosuri la salariu?

 6. Elena spune:

  cine poate sa-mi explice diferenta dintre anexele 2;3;4 la hotarirea nr 743 din 11.06.2002,care si cind se foloseste???
  totusi eu pot sa calcul incepind de la conducator si pina la simplu angajat cite 1100 lei lunar(sal minim)???

 7. Ecaterina spune:

  1.Cum se poate stabili un salariu in cazul cind indeplineste functia de director,medic stomatolog,contabil si cum se pot stabili orele de munca conform tabelei de pontaj,ca nici inspectia muncii nu ne poate da explicatii corecte,stiind ca ca medic se eau 7 ore/zi iar ca director si contabil cum sa le adaug.
  2. Cum se socot zilele de concediu anual de munca 24+?
  Mersi anticipat

  1. Sontea Vera spune:

   Buna ziua,rog sa ma ajutati cu calculul salariului administratorului intreprinderii,direcorului adjunct si a contabilului sef.
   Conform procesului verbal al membrilor Consiliului de administrare si HG nr.743 din 11.06.2002 (pct.5) sa stabilit plafonul de trei salarii medii lunare pe intreprindere,incepind cu 1 ianuarie an.curent.Cum se calculeaza salariu mediu lunar pe intreprindere?Noi avem angajati la 0,5% salarii, prin cumul la 0,25 % din salariu,avem si salarii achitate pt prestari servicii.Care nr.de angajati si salarii se iau in calcul pt salariul mediu lunar?Cu cite % mai putin decit salariul administratorului intreprinderii se stabileste salariul de functiea directorului adjunct si a contabilului sef? Multumesc anticipat.

 8. Galina spune:

  Carei salariu tarifar pentru 1 categorie de calificare an 2012

 9. Daniela Doibani spune:

  „pentru conducătorii de unităţi economice mici (pînă la 50 angajaţi) se recomandă categoria de salarizare (calificare) 15-17, ceea ce corespunde coeficientului tarifar 1,7-3,07 din anexa 1”
  cum ati stabilit ca pentru categoria de salarizare 15-17 corespunde coeficientul tarifar 1,7-3,07? e vreo formula de calcul?

 10. Vlad spune:

  AStazi am fost la Inspectia Muncii, miau zis ca leafa minima pentru director e salariu minim*4 , adica 5200 lei, necătînd la faptul că HG 745 RECOMANDĂ, ei interpretează că coeficientul 4-8, in sensul că 4 e minim

 11. tania spune:

  Va rog sa ma ajutati dar ce salariu pot sa indic pentru inspectia muncii in statele de personal pentru contabil si contabil sef.am auzit ca trebuie sa fie min 4000 lei .va multumesc pentru ajutor

 12. Mocreac Svetlana spune:

  Buna ziua!As vrea sa-mi spuneti unde as putea gasi salariul minim pentru toate functiile din domeniul comertului.Va multumesc anticipat.

 13. Nina spune:

  Buna ziua, am o intrebare va rog sa ma ajutati. Sunt angajata la o institutie de stat lucru de baza, recent am deschis un srl, eu sunt fondator si director. Vreau sa stiu daca pot fi angaja prin cumul la intreprinderea ce am deschis-o? si daca pot sa lucrez partial la ea, la moment nu prea am activitate

 14. liliana spune:

  salariul conducătorului nu trebuie să fie mai mic de 4X1650?

 15. Veaceslav spune:

  Buna! Rog sa ma ajutati sa aflu cum categoria de salarizare (calificare) 15-17 in sistemul tarifar de salarizare corespunde coeficientului tarifar 1,7-3,07 din anexa 1 la HG 743 ? Nu am gasit nicaeri astfel de transformare. De mult tare demul caut. Merci.

 16. Nelea spune:

  Добрый день, зарегистрировали интернет магазин, учредителей 2, я 50% и мой муж 50%. Главный бухгалтер я, администратор и директор мой муж, можно ли на первое время пока не начнутся достаточные продажи для выплаты заработной платы, сделать приказ на принятия на работу без заработной платы? Возможно ли это и как это правильно оформить? Подскажите пожалуйста.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...