37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privitor la neîntocmirea facturii fiscale pentru livrările scutite de TVA

Privitor la neîntocmirea facturii fiscale pentru livrările scutite de TVA

14.01.2011 6.779 views

Tatiana Şişian, contabil "Optim Audit" SRL
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privitor la neîntocmirea facturii fiscale pentru livrările scutite de TVA

 

Întreprinderea în care activez este plătitoare de TVA, dar întreprinderea prestează servicii şi scutite de TVA, în cazul dat la prestarea serviciilor scutite de TVA întreprinderea obligatoriu trebuie să scrie factură de expediţie în loc de factură fiscală? Sau se permite ca serviciile scutite să fie perfectate şi prin factura fiscală.

Conform articolului 93, punctul 16 din Codul Fiscal, factura fiscală e un formular tipizat de document primar cu regim special, prezentat cumpărătorului de către subiectul impozabil la efectuarea livrărilor impozabile. La rîndul său, livrarea impozabilă, conform articolului 93, punctul 6 CF, e definită ca livrare de mărfuri, livrare (prestare) de servicii, cu excepţia celor scutite de TVA, efectuate de către subiectul impozabil în procesul activităţii de întreprinzător. Astfel, la livrarea serviciilor scutite de TVA nu există temei pentru întocmirea facturii fiscale. Este obligatorie eliberarea facturii, completată conform Ordinului nr.47 din 31.03.2010 al Ministerului Finanţelor cu privire la aprobarea formularului tipizat de document primar cu regim special “Factura”.

În cazul emiterii facturii fiscale pentru serviciile scutite de TVA în schimbul facturii, întreprinderea poate fi amendată conform art.257(1) din Codul Fiscal, conform căruia întocmirea incompletă şi/sau neconformă a documentelor de evidenţă şi/sau a dărilor de seamă fiscale, cu excepţia celor specificate la art.92 alin.(3), (4), (7), (8) şi (9), se sancţionează cu o amendă în mărime de 200 de lei pentru fiecare caz, dar nu mai mult de 5000 de lei.

 

Comentarii

  1. victoria spune:

    Buna ziua ,am si eu o intrebare in privinta facturii fiscale,s-a pierdut factura fiscala exemplarul 2 ,ce e posibil de facut ,care e procedeeul ,fiindca factura trebuie anexata la darea de seama..

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...