37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind termenele de plată a indemnizaţiei de maternitate

Privind termenele de plată a indemnizaţiei de maternitate

20.04.2010 8.627 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind termenele de plată a indemnizaţiei de maternitate

Cînd se achită îndemnizaţia pentru concediul de maternitate, pînă la naştere sau după naştere?

Termenul de plată a indemnizaţiei de maternitate este stabilit în Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV  din  22.07.2004.

Conform art.16 din această lege, asiguratele, soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi şi şomerele care au dreptul la concediu de maternitate, ce include concediul prenatal şi concediul postnatal, beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Indemnizaţia de maternitate se acordă, începînd cu săptămîna a 30-a de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori al naşterii a doi sau mai mulţi copii - de 140 de zile calendaristice.

Conform art. 8, dreptul la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă se confirmă prin certificat de concediu medical, eliberat în modul aprobat de Guvern. Salariatul trebuie să prezinte certificatul eliberat de instituţia medicală la locul de muncă de bază.

Conform art.25, plata indemnizaţiilor de asigurări sociale se efectuează:

a) lunar, cel tîrziu la data achitării salariului pentru luna respectivă, în cazul asiguraţilor cu contract individual de muncă;

b) la data depunerii certificatului medical sau în cel mult 10 zile de la această dată în cazul celorlalte categorii de asiguraţi, al pensionarilor şi şomerilor.

Totodată, conform pct.29 al Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul  de calcul şi de plată a îndemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale aprobat prin HG nr.108 din 03.02.2005, plata indemnizaţiilor se efectuează după depunerea certificatului de concediu medical, odată cu achitarea salariului pe luna respectivă - în cazul asiguraţilor cu contract individual de muncă. Iar conform pct.31 al aceluiaşi Regulament, indemnizaţia de maternitate se plăteşte o singură dată pentru întreaga perioadă de concediu de maternitate.

Astfel, în cazul cînd persoana asigurată este angajată prin contract individual de muncă, acesteia i se va calcula şi achita indemnizaţia de maternitate o singură dată pentru întreaga perioadă, cel tîrziu la data achitării salariului pentru luna în care aceasta a ieşit în concediu de maternitate, cu condiţia prezentării pînă la acel moment a certificatului medical confirmativ.

 

 

Comentarii

 1. IUIRE spune:

  art.31 al HG nr.108 din 3 februarie 2005
  Privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale

  „31. Indemnizaţia de maternitate se plăteşte o singură dată pentru întreaga perioadă de concediu de maternitate”

 2. IURIE spune:

  Pentru Administrator!

  Recunostinte pentru operativitate si corectitudine.

 3. Admin spune:

  Vă mulţumim! Preţuim utilizatorii activi pentru aportul care îl aduc în perfecţionarea paginii. Suntem gata să ascultăm obiecţiile şi propunerile DVS oricînd.

 4. elena spune:

  buna ziua. spuneti-mi va rog daca iesi in concediu de maternitate la data de 01.06.2010, iar incepind cu 01.09.2009 nu ai folosit concediul de odihna, atunci cum se calculeaza corect nr de zile de concediu de care poti beneficia? strict de la 01.09.09 pina la 01.06.10, sau pina la sfirsitul concediului de maternitate adica 01.06.2010 + 126 zile? va multumesc

 5. Artur spune:

  In vechimea in munca care da dreptul la concediul de odihna se include si durata concediului de maternitate. Vedeti art.112 din Codul Muncii.

 6. Victor spune:

  In caz ca la determinarea indemnizaţia de maternitate s-a depistat o eroare si urmeaza sa se achite salariatului diferenta, reiese ca nu extinde prevederile articolului 31 al HG nr.108 din 3 februarie 2005, privind „Indemnizaţia de maternitate se plăteşte o singură dată pentru întreaga perioadă de concediu de maternitate”

 7. Rodica spune:

  Buna ziua. spuneti-mi va rog, daca vreau sa-mi iau concediu de matrnitate din saptamina a 36-a se va achita Indemnizaţia de maternitate pe o perioadă de 126 de zile calendaristice ? va multumesc

 8. Olea spune:

  Buna ziua! As vrea sa stiu daca sotul poate sa ia concediul de maternitate sau cel de ingrijire a copilului pina la visrta de 3 anii, chiar daca ambii lucram, daca da, cum este procedura. Va multumesc anticipat!

 9. Anna spune:

  Buna.As dori sa aflu daca sotul ar pute sa eie concediu de maternitate(indemnizatia lunara) lucrund dar eu sa stau acasa cu copilul. ambii lucram. Am inteles ca se poate ca sotia saobtie indemnizatia lunara din partea sotului ca sotul la rindul lui are un salariu Dublu fata de sotie. E corecta informatia?

 10. Anna spune:

  Salut, raspundeti-mi va rog la intrebarile urmatoare, cineva spune intrun fel, altii in altfel:

  1.Baza de calcul a indemizatiei – constituie Salariul net sau brut?
  2.Ultima luna calendaristica premergătoare lunii producerii riscului asigurat -constituie luna in care am intrat in concediu sau cind sa depistat graviditatea?
  3. Care este maxima baza de calcul a indemizatiei?
  4. Am doar o luna lucrata si sunt gravida de 2 luni, baza de calcul a indemnizatiei va servi salariul primit din aceasta luna sau media din urmatoarele luni pina la iesire in concediu?

  Cine poate, raspundetimi la intrebari……..
  Multumesc anticipat

 11. Elena spune:

  Va rog sa ma ajutati!!!!!
  Sunt in comcediu de maternitate si nici decum nu pot luat de la companie indemnizatia de maternitate. Am prezentat certificatul de concediu la companie, unde mi sa calculat si suma ce trebuie sa mio dee, insa am deacum 2 saptamini de cind ma amina de la o zi la alta si chiar deacum nu-mi raspund la telefoane, ce fac unde ma adresez?
  Va multumesc

 12. avram spune:

  spuneti-mi va rog daca sotul lucreaza la intreprinere de 1 luna cu sal de 2900 lei,atunci cind se achita decretul si ce suma?mrs

 13. doina spune:

  am si eu o intrebare:daca mama copilului nu poate iesi in decret atunci poate sa iasa bunica?

 14. Olga spune:

  am si eu o intrebare ,am fost reangajata la locul de munca in decembrie2011,si in august 2012 trebuie sa ies in concediu de maternitate ,am si eu dreptul la concediul anual platit?

 15. mariana spune:

  Buna. Eu sunt inca studenta,cu bursa,dar sotul daca e angajat dar mai putin de jumatate de an,ni se va da indemniziatie de materniatate in baza salariului sotului??? mersi

 16. irina spune:

  salut..am si eu o intrebare…femeia care inca nu a ieshit din concediul de maternitate ,dar este deja insarcinata cu al doilea copil (luna a 7) iarasi primeste concediu de maternitate?explucaţimi va rog…merci

 17. Liliana spune:

  pot sa-mi continui concediul pentru ingrijirea copiluui oina la 3 ani,daca am un baietel de 2,2 ani si lucrez la moment?

 18. Lilia spune:

  Daca am procura pe copil, ca bunica, pot sa/mi iau concediu de maternitate

  Pot sa-mi iau concediu de maternitate, daca am procura pe nepotica, fiica are al doilea copil si se afla in strainatate. Multumesc anticipa

 19. anitsirc15@mail.ru spune:

  daca am lukrate 2 luni voi putea primi indemnizatia de maternitate.?

 20. ticu anastasia spune:

  daca eu nu am loc de munca, in scib sotul munceste poate sa primeasca el indemnizatiile?

 21. Ecaterina spune:

  Salut. As dori sa aflu daca am inceput sa inregistrez concediul de maternitate pe sot, astfel concediul se incepe de pe data de 25 martie insa el a fost concediat pe data de 2 martie.. Ce putem face in acest caz?

  1. Igor Goreacii spune:

   Noroc. Mergeti in acel ritm. Calcul va incepe din luna februarie 12 luni in urma. Martie nu este un obstacol.

 22. frumusache elena spune:

  au trecut deja 2 luni de la depunea actelor pentru concediul de maternitate si inca nu am primit banii

 23. Mariana spune:

  Buna ziua. Sunt in concediu de ingrijire a primului copil si sunt insarcinata cu al doilea. Atunci cand voi fi in 30 de saptamani mi se va achita indemnizatie? Daca da, de unde? De la locul unde sm lucrat? Sotul nu lucreaza.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...