37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind taxa de plasare (amplasare) a publicităţii (reclamei)

Privind taxa de plasare (amplasare) a publicităţii (reclamei)

17.03.2010 15.580 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind taxa de plasare (amplasare) a publicităţii (reclamei)

Suntem o întreprindere care se ocupă cu comercializarea mărfurilor electrocasnice. Am instalat pe clădirea magazinului un panou publicitar. Vom fi plătitori de taxa pentru plasarea publicităţii?

 

Conform art.290 (c) din CF, subiecţii impunerii cu taxa de plasare (amplasare) a publicităţii (reclamei) sunt persoanele juridice sau fizice, înregistrate în calitate de întreprinzător, care prestează servicii de plasare şi/sau difuzare a anunţurilor publicitare prin intermediul serviciilor cinematografice, video, TV, internet, radio, presei periodice, prin tipărituri prin reţelele telefonice, telegrafice, telex, prin mijloacele de transport, prin alte mijloace, precum şi cele care amplasează publicitatea exterioară prin intermediul afişelor, pancartelor, panourilor şi altor mijloace tehnice.

Amplasarea publicităţii este reglementată de Legea cu privire la publicitate Nr.1227-XIII din 27.06.97.

Conform art.1 din lege, publicitatea (reclama) este o informaţie publică despre persoane, mărfuri (lucrări, servicii), idei sau iniţiative (informaţie publicitară, material publicitar) menită să suscite şi să susţină interesul public faţă de acestea, să contribuie la comercializarea lor şi să ridice prestigiul producătorului.

Unul din tipurile de publicitate este publicitatea exterioară care se realizează prin sisteme de comunicare vizuală ce includ afişe, panouri, standuri, instalaţii şi construcţii (situate separat sau pe pereţii şi acoperişurile clădirilor), firme tridimensionale, firme luminoase, tablouri suspendate electromecanice şi electronice, alte mijloace tehnice (art.16 din lege).

Pentru amplasarea publicităţii exterioare se încasează o taxă în modul şi mărimea stabilite de Codul fiscal. Această taxa se stabileşte autonom, de administraţia locală şi diferă de la o localitate la alta, dar cota maxim permisă de a fi stabilită este specificată în anexa la Titlul VII din CF şi constituie, pentru anul 2010, 500 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă publicitară.

Totodată, conform art.17 din Legea cu privire la publicitate, în locurile de comerţ şi de prestări de servicii, folosirea de către agenţii activităţii de întreprinzător în interior şi exterior a elementelor de design şi amenajat artistic şi arhitectural ce conţin emblema firmei, marca comercială, embleme, mărfuri sau imaginea lor, orice altă informaţie ce corespunde profilului întreprinderii nu se consideră publicitate şi se efectuează fără autorizarea autorităţilor administraţiei publice locale.

Reieşind din cele expuse, în cazul specificat în întrebare, întreprinderea nu este subiect al taxei date, deoarece, panoul publicitar a fost instalat pe clădirea magazinului şi nu se consideră publicitate.

În caz ca panoul sau alte construcţii publicitare vor fi amplasate parţial pe teritoriul întreprinderii şi parţial în loc public, sau total în loc public, atunci întreprinderea va trebui să obţină autorizarea autorităţilor administraţiei publice locale şi să achite taxa pentru plasarea publicităţii.

Comentarii

 1. Angela spune:

  Asta inseamna ca daca eu am un panou publicitar de 6 x 4, atunci taxa anuala constituie 24 X 500 = 12000 lei? Da… e clar de ce publicitatea e asa de scumpa…

 2. Admin spune:

  Aveti dreptate. 500 lei este taxa maximala pe care pot sa o stabileasca administratiile locale. Unele localitati stabilesc o taxa mult mai mica decit 500lei/metru patrat.

 3. Natalia spune:

  Adica, daca este instalat un panou mobil la intrarea unitatii de comert, ce indeamna pietonii sa acceseze incaperea intreprinderii, acest panou nu se considera subiect al taxei publicitare?

 4. Admin spune:

  Natalia, aveti dreptate.

 5. Zinaida spune:

  Da suma stabilita se achita trimestrial . 1/4 din suma calculata sau anual,dar calculul se prezinta trimestrial

 6. Ion spune:

  Dar daca panoul publicitar e instalat in blocurile de locuit este nevoie de autorizatie?

 7. Admin spune:

  Da, 500 lei anual pentru fiecare metru patrat de suprafata publicitara este cota maxima stabilita in Codul Fiscal (anexa la Titlul VII)

 8. M.D spune:

  sunt locuri in care este interzisa amplasarea standurilor publicitare???

 9. Sacali Ruslan Ion spune:

  Pentru instalarea ponoului de reclama in blocurile ce au lifturi (in lift) de ce este nevoie si care este procedura? P.S. Multumesc anticipat

 10. anatol spune:

  cum se stabileste taxa pe amplasare la magazin mixt

 11. Sandu spune:

  Amplasarea unui panou pe cladirea unui magazin (proprietate privata) este la fel taxata de autoritatile publice locale?

 12. Irina Roslova spune:

  Buna ziua,

  Daca sunt angajat in calitate de vinzator la o companie de constructie si vreau sa plasez pe masina personala denumirea companiei, este nevoie de achitat taxa locala?

 13. Olga spune:

  Am sunat astăzi la FISC și mi-au spus exact contrariul, că pentru amplasarea unui asemenea panou publicitar pe clădirea unde întreprinderea își desfășoară activitatea, trebuie de achitat taxa locală de 500 lei/mp/an pentru tot ce depășește 0,5 mp + autorizația de la Direcția generală de Arhitectură și Urbanistică.

 14. Bernard spune:

  Daca doresc sa plasez un panou mobil in Spatiu public >> cu   tematica — Publicitatea socială ; conform LEGE Nr. 1227 
  din  27.06.1997
  cu privire la publicitate

    Articolul 21. Publicitatea socială >>> Unde ar trebui sa ma adresez ??? Pot sa cer o denumire a institutiiei >> un numar de contact sau o adresa ??

   

   

 15. Anonim spune:

  Spuneti-ne va rog in cazul in care sunt amplasate afise de reclama in mijloace de transport(autobuze,rutiere) este nevoie de careva permisiuni,autorizatie ? Daca da ,atunci unde ma pot adresa si care parte plateste?

 16. Radu spune:

  Buna ziua, asa o intrebare daca la scarile unui subsol sta un panou mobil publicitar de tip A el are nevoie de autorizatie sau nu? seara se da la dos, dimineata se monteaza afara.

 17. Anonim spune:

  Buna ziua
  Daca sunt angajat al unei companii si vreau sa plasez pe masina personala denumirea companiei, este nevoie de achitat taxa locala, sau nu?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...