37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind stornarea TVA calculat „de la preţul mai jos de sinecost” la restituirea mărfurilor

Privind stornarea TVA calculat „de la preţul mai jos de sinecost” la restituirea mărfurilor

26.11.2010 14.305 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind stornarea TVA calculat „de la preţul mai jos de sinecost” la restituirea mărfurilor

 

Dacă anterior am vîndut mărfuri la preţ mai mic decît costul şi am calculat TVA din diferenţă, la restituirea acestor mărfuri de către cumpărător cum se procedează cu suma TVA calculat şi trecut la cheltuieli?

Conform art.97 (4) din Codul Fiscal, (4) valoarea impozabilă a livrării impozabile de mărfuri (servicii), efectuate de către un subiect al impunerii, nu poate fi mai mică decît cheltuielile pentru producerea lor sau decît preţul de procurare al mărfurilor livrate, sau decît valoarea în vamă a mărfurilor importate, determinată conform art.100, sau decît preţul de cost al serviciilor prestate, cu excepţia cazurilor cînd marfa şi-a pierdut calităţile de consum, cu condiţia confirmării acestui fapt de către organele şi serviciile abilitate cu astfel de funcţii.

Această normă are scopul de a exclude diminuarea intenţionată a valorii impozabile a livrării sub costul mărfii de la care s-a trecut anterior TVA în cont, respectiv eschivarea de la calcularea TVA pentru astfel de operaţiuni.

Astfel la livrarea mărfurilor la un preţ mai mic decît costul lor, contribuabilul calculează TVA de la suma diferenţei dintre costul mărfii şi preţul de vînzare al acestuia. Respectiv valoarea impozabilă a livrării pentru această vînzare nu va fi egală cu preţul la care s-a vîndut marfa, ci cu costul mărfii, adică va fi mai mare.

La oferirea discontului sau schimbarea preţului de vînzare după momentul vînzării, sau restituirea mărfurilor de către cumpărător, în condiţiile art.98 din Codul Fiscal, contribuabilul are dreptul să ajusteze valoarea impozabilă a livrării. În cazul restituirii valoarea impozabilă a livrării se diminuează la zero, deoarece livrarea a fost anulată şi nu mai are o valoare în fine. Astfel contribuabilul nu stornează TVA calculată de la preţul de vînzare a mărfii, dar TVA calculată de la valoarea impozabilă a livrării efectuate anterior, care a fost egală cu costul mărfurilor vîndute, deci include preţul de vînzare a mărfurilor şi diferenţa dintre costul mărfurilor şi preţul de realizare a acestora.

Reieşind din cele mai sus, în luna în care cumpărătorul a restituit marfa contribuabilul eliberează factura fiscală la preţul de vînzare a mărfurilor cu semnul minus şi în acelaşi timp stornează suma TVA calculată anterior de la preţul de vînzare a mărfurilor şi suma TVA calculată anterior de la diferenţe dintre costul mărfurilor şi preţul de vînzare a acestora. Ambele sume de TVA se vor indica în Registrul de vînzări pentru luna în care a avut loc restituirea cu semnul minus.

 

Comentarii

  1. ghenadie negara spune:

    astfel in ceia ce priveste ct 5342 este clar, ramine sa vedem ce facem cu acel dt 7134, in special cind livrarea si returul s-au efectuat in anii fiscali diferiti

  2. Artur spune:

    Despre asta putin mai tirziu.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...