37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind scutirea pentru întreținerea copilului

Privind scutirea pentru întreținerea copilului

03.12.2014 45.611 views

Olga Razloga, contabil
(2 voturi, medie: 1,00 din 5)
Se încarcă...

Privind scutirea pentru întreținerea copilului

Întrebare:
Ce acte trebuie să prezinte părinţii la locul de muncă pentru a putea obţine scutire pentru întreţinerea copilului, care îşi face studiile peste hotarele Republicii Moldova?

Răspuns:
În conformitate cu prevederile art. 35 alin.(1) din Codul fiscal, în anul 2014, contribuabilul (persoană fizică rezidentă) are dreptul la o scutire în sumă de 2124 lei anual pentru fiecare persoană întreţinută, cu excepţia invalizilor din copilărie pentru care scutirea constituie 9516 lei anual.

Conform alin. (2) al aceluiaşi articol, persoana întreţinută se consideră persoana care întruneşte toate cerinţele de mai jos:

a) este un ascendent sau descendent al contribuabilului sau al soţiei (soţului) contribuabilului (părinţii sau copiii, inclusiv înfietorii şi înfiaţii) ori invalid din copilărie rudă de gradul doi în linie colaterală;
b) are un venit ce nu depăşeşte suma de 9516 lei anual.

Potrivit punctului 34 al Regulamentului cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către patron în folosul angajatului, precum şi din plăţile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător pentru serviciile prestate şi/sau efectuarea de lucrări, aprobată prin Hotărîrea nr. 697 din 22.08.2014, dreptul la scutire pentru persoana întreţinută care este un descendent (inclusiv şi înfiat) al contribuabilului sau un ascendent (inclusiv şi înfietor) al contribuabilului se confirmă prin următoarele documentele :

 1. documentele indicate în pct.30 din prezentul Regulament, care atestă că contribuabilul este rezident al Republicii Moldova;
 2. copia certificatului de naştere (înfiere) al persoanei întreţinute (în cazul în care persoana întreţinutăeste un descendent) sau copia certificatului de naştere (înfiere) al contribuabilului (în cazul în care persoana întreţinutăeste un ascendent al contribuabilului);
 3. copia buletinului de identitate al persoanei;
 4. copia certificatului de căsătorie al contribuabilului (în cazul în care acesta are un alt nume de familie decât cel indicat în certificatul de naștere);
 5. copia legitimației de pensionar sau a documentului care confirmă mărimea bursei (în cazul în care persoana întreținută este student învață peste hotarele Republicii Moldova)

Prin urmare, pentru a beneficia de scutirea pentru persoana întreţinută (copilul care îşi face studiilepeste hotarele Republicii Moldova), contribuabilul la cererea depusă privind acordarea scutirii menţionate, urmează să prezente:

 1. copia certificatului de naştere;
 2. copia buletinului de identitate al persoanei;
 3. certificatul de la instituţia de învăţământ care confirmă căcopilul este student la secţia cu frecvenţă la zi, în care se indică şi suma bursei primite pe parcursul anului fiscal.

În cazul în care suma bursei și altor veniturinu depăşeşte 9516 lei MDL anual, contribuabilul beneficiază de scutirea pentru persoana întreţinută, până la momentul în carecopilul întruneşte toate cerinţele stabilite în alin. (2) art. 35 din Codul fiscal.

Documentele prezentate la locul de muncă într-o limbă străină, alta decât cea engleză şi rusă, vor fi traduse în limba de stat, cu expunerea tranzacţiei respective, conform Legii contabilităţii nr.113 din 27.04.2007, în conformitate cu prevederile art. 19. Documente primare, alin. (9).

Comentarii

 1. Elena spune:

  Referitor la forma anuala IALS14, in informatia despre persoanele intretinute se cere codul personal
  Intrebare: ce facem daca persoana intretinuta nu are cod personal?
  Multumesc anticipat!

  1. Mihai spune:

   Conform prevederilor art. 163 alin. (6) din Codul fiscal, codul fiscal al persoanelor fără buletin de identitate reprezintă seria şi numărul paşaportului, iar dacă nu au nici paşaport, seria şi numărul certificatului de naştere sau al altui act de identitate.

 2. Nina spune:

  Inrebari: 1.In certificat de nastere nu este indicat codul personal (perioda 2000-2001).
  2. Copilul este nerezident (are cetatenie Rom, Ucr, It) si nu are codul personal.

 3. plamadeala svetlana spune:

  daca angajata in anul 2014 a fost in concediu de ingrijire a copilului , in anul 2015 ea are dreptul ca sa si ia scutirea ei din anul precedent de 9516 lei?

  1. Inga balan spune:

   As vrea sa inteleg ce indeamna scutirea privind lv

    

 4. btic elena spune:

  conform carui principiu veniturile se constata in momentul cindau fost cistigate

  1. Viorica spune:

   Conform principiului contabilităţii de angajamente. Art.44 (3) Titlul II Codul Fiscal.

 5. Chiaburu Tatiana spune:

  Daca in momentul esirii din concediu de maternitate cu organizatia aveam incheeat un contract de munca pe termen de 1 an si mai erau inca 2luni pina la terminarea contractului,ear organizatia nu erau garanta-ti ca vor mai activa si in anul urmator ei sunt obligati sa-mi dee ordin de concediu pentru ingrijirea copilului

 6. chiaburu Tatiana spune:

  La revenirea la serviciu program de lucru este de 4 ore pe zi se socoate program redus ?
  Daca era la fel si pina la concediu in anul trecut iar anul acesta sa mai redus inca 16 ore , in 2014 erau 88 ore ear 2015 -72 ore la tot colectivul este acesta un program redus pentru mine

 7. Tatiana spune:

  buna ziua, am asa o intrebare, am lucrat anul trecut pina la sfirsitul lui august, m-am eliberat din functie, dupa care nu m-am angajat nicaeri, daca depun declaratia pe venit, pot sa beneficiez de scutirea personala pentru acele 4 luni care nu le-am lucrat?

  1. Adrian spune:

   Da puteti folosi, dar trebuie sa depuneti decaratatia CET08

 8. Marinela spune:

  Am la intretinerea mea sora in virsta de 47 ani, care este invalid de gr.I . Am instituita curatele sub forma de partronaj asupra ei. Am dreptul la scutire pentru persoana intretinuta si daca da, in ce suma?

  1. Astafi Tamara spune:

   Da ,puteti , de la primarie sa aveti si certificat de componenta familiara cu indicarea si a persoanei date

  2. Marinela spune:

   Am certificatul de la primarie ca sora se afla sub patronajul meu, dar care e suma scutirii pentru ea : 2124 lei sau 9516 lei?
   Va multumesc.

  3. Haranghel spune:

   În anul 2015, sumă de 2256 lei anual pentru fiecare persoană întreţinută, iar daca aceasta persoana este invalid din copilărie, scutirea constituie 10128 lei anual

 9. Nelly spune:

  Sunt angajata prin cumul la 2 companii, scutirea pentru copii minori se face din ambele intreprinderi? in declaratie CET08 pot beneficia de scutire a copiilor?

  1. Di spune:

   Poti beneficia de scutire doar la locul de munca de baza.

 10. vera vicol spune:

  Care este scutirea personala pe anul 2015

  1. nadejda spune:

   844 lei lunar/ 10128 lei anual

 11. olea cretu spune:

  am asa o intrebare,sunt contabil la o firma si avem o persoana nou angajata,care este scutirea de care ar beneficia persoana daca sotia lui este invalida de gradul 2 dar nu din copilarie?

 12. vika spune:

  buna ziua. spuneti-mi va rog cum procedm cu scutirile in 2015 daca din mai sa modificat de la 793 la 844 care totusi va fi suma scuririlor anuale 9924 ( 793*4)+ (844*8) sau 10128 (8*12). va rog mult sa ma ajutati

  1. Super contabil spune:

   1. Scutirile introduse din 28,04,2015 au avut efect ca recalcul de la inceputul anului 01,01,2015 si pina la 31,12,2015.
   2. Pu anul 2016 scutirile ramin nemodificate cum sunt pe anul 2015, pina la aprobarea noului buget ( daca se vor schimba).

 13. Mariana spune:

  Buna ziua, intrebarea mea este: Daca in anul 2015 angajatului nu i sa aplicat din greseala scutirea pu copil, insa documentele sunt aduse la inceputul anului…cum sa procedez corect, in 2016 ii fac recalcul pu 2015 sau pur si simplu ii calculez numai pu 2016? ce fac in IALS. Multumesc anticipat

  1. Adrian spune:

   Sint mai multe variante.
   1. Deja lasatati asa cum este, dar recomandati salariatului sa faca declaratia persoanei fizice CET08 si sa incide acolo scutirea, o sa iasa supraplata si respectiv sa ceara restituirea sau sa lese trecere in cont.
   2. Sa corectati si faceti recalul cu decembrie daca inca nu ati inchis perioada si nu ati dat darile de seama, si atunci o sa fie totul corect.
   3. Daca ati dat darile de seama atunci, oricum se face recalcul cu decembrie si prezentati darile de seama corectate

  2. Mariana spune:

   Platile au fost efectuate in luna decembrie pu decembrie si toate darile de seama au fost date in afara de IALS. Cum mai corect sa procedez acum

  3. Mariana spune:

   lumea de la tara nu prea isi bate capul de declaratii ca CET08 sau altele

  4. Mariana spune:

   in programa 1C la formarea scutirii pu angajat este un compartiment scutirile din anul trecut (suma scutirii ramase datorie) poate sa notez acolo suma de 2256lei si sa o faca recalcul pe anul 2016, dar in IALS arat ca are scutirea insa nu a fost retinuta…ca varianta

  5. Adrian spune:

   Nu puteti sa includeti scutirea ne folosita in 2015 in anul 2016. Propun sa faceti recalcul cu utilizarea scutirii in decembrie, corectati IRV pentru decembrie si deja in IALS sa indicati corect, atunci aceste dari de seama o sa coincida. Daca nu doriti sa va complicati atunci lasati asa cum este si sa prezinte persoana CET08. Succese

  6. Mariana spune:

   Ok, multumesc mult asa voi face…e greu cand esti incepator 🙂

 14. Deadic Irina spune:

  Buna, am lucrat 3 ani la MAI, si nu am depus nici o cerere de scutire pentru persoane intretinute , avind 2 studenti la intretinere, acuma mam eliberat. Intrebarea este:pot beneficia de scutirile neutilizate , si cum? Ms

  1. Super contabil spune:

   La moment in 2016 doar unde lucrati acolo veti benificia de scutirle pe stundenti. Pentru anul trecut puteti face recalcul prin depunerea declaratiei.

 15. Mariana spune:

  Buna ziua, tema este despre scutirea pu copil, insa m-am ciocnit cu un caz: ANgajatul este pensionar, si sotia acestuia a iesit la pensie in 2015, are dreptul sa transmita sotia scutirea personala acestuia, sau daca sunt pensionari nu este necesitate? Multumim anticipat pu ajutor

  1. Mariana spune:

   Am gasit deja raspuns

 16. Eleonora spune:

  Aș putea să iau la scutire fiul, nora care e studentă la fără frecvență și nepoțelul de 1 an?

  1. Olesea spune:

   Buna ziua,
   as avea si eu o intrebare daca am la intretinere ambii parintii tata invalid de gr 2 si mama care a demisionat din august 2016, iar eu fiind persoana care I-am intretinut si o fac in continuare pot scrie cerere de scutire pentru ambii parinti retraoctiv, daca nu am depus cererea de scutire pina acum si o fac in ianuarie2017 , voi primi scutirea doar din luna curenta pentru lunile precedente 5 luni din 2016 e posibil de recalculate cumva la depunerea declaratiei pina la 31.03.2017?
   multumesc

 17. stela cociu spune:

  Buna ziua.
  As dori sa intreb daca pina în luna octombrie 2015 am beneficiat de scutire pentru sotul care nu este angajat în cimpul muncii fiind singura intretinatoare si avind un copil minor la intretinere, in luna octombrie oficial am divortat, de la FISC mi s-a comunicat ca urmează sa restitui suma beneficiata din scutire pentru acele 10 luni. Spuneti-mi va rog cit sint de corecte cerintele FISC, mai mult ca atit daca pina la data de 25 nu restutui voi fi nevoita sa mai achit si amenda? Cu aceste actiuni nu sint deacord deoarece aceste 10 luni am fost in relatii de casatorie, cum pot obligata sa restitui aceasta suma? Ajutati-ma va rog.

 18. emilia spune:

  Buna ziua. Va beneficia angajatul de scutire la copilul pentru care achita pensie alimentară( locuieste copilul cu fosta soție) si mai are un copil dar nu este din căsătorie( dar locuiest împreună). In ambele certificate de nastere a copiilor este indicat ca tata. Ce acte va prezenta instituției unde activează? Mulțumesc

 19. Olesea spune:

  Buna ziua, imi spune-ti va rog ce documente sunt necesare de a fi prezentate pentru a obtine scutirea pentru persoane intretinute?
  mama a demisionat in augusu 2016 iar tata fiind invalid de gr 2?
  si e posibil de obtinut scutirea pentru perioada precedenta din august pina in prezent? sau doar din ziua in care scriu cererea?
  Multumesc astept cu nerabdare raspundul DVS

 20. Anastasia spune:

  Daca angajatul are copil de 19 ani care invata la universitate frecventa zi, ecest angajat beneficiaza de scutire pentru copil?

 21. costandoi marina spune:

  bună ziua. spuneți-mi, vă rog, cu trei copii minori sunt scutită de impozitare? care articol sau unde găsesc în codul muncii așa ceva? mulțumesc anticipat.

 22. ana s spune:

  Buna ziua! Poate sotul beneficia la depunerea declaratiei pe venit, de scutirea pentru persoane la intretinere (2 copii), daca sotia a folosit-o deja?

  1. Copetchii Oxana spune:

   Si pe mine ma interesează poate sotul beneficia de scutirea de impozit pentru 2 copii, daca sotia a foloseste deja?Daca se poate si art. din Codul fiscal.
   Multumesc!

 23. Alexandra Doru spune:

  Caz: Angajatul prezinta Cerere cu privire la scutire IV 2017, in care include pers intretinuta – studenta in RO, si anexeaza cert de studii in care este indicat ca benefiziaza de bursa 345 RON = aprox. 1600 lei lunar. Conform art 35 al.2 CF, nu ii includ aceasta scutire, precum depaseste limita.
  INTREBARE: angajatul pleaca la Fisc, acestia declara ca bursa , precum si pensiile nu sunt venituri impozabile, deci urmeaza sa-i includ scutirea pu pers. intretinuta in 2017. situatia a fost similara in 2016, noi nu i-am inclus scutirea, la declararea veniturilor pu 2016, cei de-i la FISC i-au inclus-o. si acum am reclamatii zilnice
  NU MAI INTELEG NIMIC, unde se ascunde corectitudinea? la ce bun ne mai impune sa solicitam cert in care sa fie indicata marimea bursei, daca nu ar avea nici un sens?
  MERSI

 24. Irina spune:

  Buna ziua. Am asa o întrebare. Concubinul meu recent sa angajat la servici. Avem un copil impreuna si el este scris in certificatul de naștere, doar ca copilul are numele meu de familie. Poate concubinul beneficia de scutire pentru persoanele întreținute? Sau e Numaidecit ca copilul sai poarte numele lui de familie? 

 25. Inga balan spune:

  Daca sotul lucreaza, iar sotia este in concediu de ingrijire a doi copii (0.6luni si de 2.5 ani ) si plus la asta mai au un copil de14 ani si altul de 20 ani . Pe cine poate lua la intretinere?

  -Copiii minori, ori si cel de 20 ani?

  -Dar sotiea o poate lua la intretinere?

 26. Victor spune:

  Bună ziua eu am prezentat la locul de munca certificatul de naștere a copilului și celelalte  asta. Dar scutire nu am primit . Unde pot sa ma adresez???

 27. Sarpe spune:

  Daca eu sunt student/a beneficiez de scutire la locul de munca ?

 28. Anonim spune:

  Daca sotul are scutire pe copil si fosta sotie tot poate sau trebuie unu din ei ?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...