37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind salariul minim în Republica Moldova

Privind salariul minim în Republica Moldova

19.02.2010 1.693 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind salariul minim în Republica Moldova

 

Există careva restricţii privind salariul minim care poate fi achitat salariatului? Care este salariul minim care poate fi achitat lunar salariatului, conform legislaţiei?

 

Există un salariu minim care poate fi achitat angajaţilor, stabilit prin Hotărîrea Guvernului. El diferă in funcţie de calificarea angajaţilor.

Astfel pentru angajaţii care nu au nici o calificare (nu au studii profesionale sau universitare, nu au trecut cursuri de calificare) şi prestează muncă necalificată, salariul minim este stabilit prin Hotărîre privind stabilirea cuantumului salariului minim pe ţară nr. 15 din 19.01.2009 şi constituie 600 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 ore (în mediu pe lună), ceea ce reprezintă 3,55 lei pe oră. Prevederile acestei hotărîri se răsfrîng şi asupra stabilirii salariului minim în organizaţiile bugetare.

Pentru angajaţii calificaţi (începînd cu gradul I de calificare) cuantumul salariului minim era stabilit pînă acum prin Hotărîrea Guvernului cu privire la salariul tarifar pentru categoria I de calificare a angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară şi cuantumul sporului de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile nr. 152 din 19.02.2004. Însă începînd cu 01 februarie 2010 a intrat în vigoare Convenţia colectivă (nivel naţional) Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real nr.9  din  28.01.2010. Conform acestei convenţii, începînd cu 1 februarie 2010, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizaţii, instituţii cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică, în continuare – unităţi) va constitui 6,51 lei pe oră sau 1100 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru de 169 ore în medie pe lună.

Prin derogare de la regula generală, pentru personalul de bază din unităţile ramurii agriculturii şi silviculturii cuantumul minim garantat al salariului, pînă la următoarea modificare, se va aplica în cuantum de 90% din mărimea nominală (5,86 lei pe oră sau 990 lei pe lună), iar pentru personalul auxiliar din aceste ramuri salariul de bază se va stabili în cuantum de cel puţin 3,55 lei pe oră sau de cel puţin 600 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru de 169 ore în medie pe lună.

În cazul aplicării de către unităţi a sistemului tarifar de salarizare, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va servi drept bază pentru negocierea şi stabilirea în convenţiile colective la nivel de ramură sau în contractele colective de muncă la nivel de unitate a salariului tarifar pentru categoria I de calificare, iar în cazul aplicării sistemului netarifar de salarizare – drept limită minimă a salariului, pentru diferenţierea nivelului de salarizare pe categorii de angajaţi.

La încheierea contractului de muncă cu angajatul, se poate de stabilit un program incomplet de muncă (specificat în contractul individual de muncă), spre exemplu de 2, 3, 4 ore lucrătoare pe zi, în loc de 8 (program complet).

Salariul minim care va putea fi achitat salariatului calificat în aceste cazuri va fi respectiv de 275 (169 / 8 * 2 * 6,51); 413 şi 550 lei lunar.

Respectiv salariul minim care va putea fi achitat salariatului necalificat în aceste cazuri va fi respectiv de 150 (169 / 8 * 2 * 3,55); 225 şi 300 lei lunar.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...