37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind restricţia de decontare în numerar a întreprinderilor

Privind restricţia de decontare în numerar a întreprinderilor

24.06.2010 16.104 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind restricţia de decontare în numerar a întreprinderilor

 

O firmă de transport a acordat servicii de transport internaţional unei persoane fizice dus - întors în Germania. Modul de achitare a serviciilor - numerar.Persoana fizică nu are deschis cont în bancă. E corect de eliberat bonul fiscal, dacă suma e mai mare de 1000 lei?

 

Este corect, în continuare vor fi expuse argumentele de rigoare.

În primul rînd, menţionăm că sancţiunea în mărime de 10% din suma plătită pentru decontările în numerar în sumă mai mare decît 1000 lei pentru fiecare tranzacţie se aplica, pînă la 22.06.2010, numai „întreprinderilor şi organizaţiilor indiferent de tipul lor de proprietate şi forma de organizare juridică, care efectuează decontări”.

Cu alte cuvinte, această sancţiune se aplica în cazul cînd întreprinderea achita în numerar obligaţiunile sale financiare apărute din tranzacţii, în valoare de mai mult de 1000 de lei. Inspectoratul Fiscal trata expresia “fiecare tranzacţie” ca fiecare factură fiscală emisă în adresa întreprinderii-cumpărător. Astfel în cazul cînd întreprinderea achita în numerar o factură în valoare de mai mult de 1000 lei, acesteia i se aplica o sancţiune în mărime de 10% din suma tranzacţiei. Din această cauză, pentru a procura ceva cu plata în numerar, întreprinderea-cumpărător era nevoită să ceară cîteva facturi (fiecare la suma de mai puţin de 1000 lei) de la vînzător. Aceasta era posibil numai în cazul cînd bunurile procurate nu valorau mai mult de 1000 de lei fiecare, deoarece nu este posibilă eliberarea mai multor facturi fiscale, pentru vînzarea unui şi acelaşi bun.

În cazul expus în întrebare, întreprinderea nu efectuează vreo decontare, ci încasează numerar pentru vînzarea efectuată, din această cauză ea nu poate fi sancţionată conform acestui articol.

Mai mult ca atît, la 04 iunie 2010 au fost aprobate modificările la Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi nr.845-XII din 03.01.1992, prin care a fost anulată limita de 1000 de lei la decontările în numerar a întreprinderilor şi a fost introdusă o nouă limită – 100 mii lei pe luna, cumulativ. Vedeţi următorul material Restricţia privind decontările în numerar în sumă mai mare de 1000 de lei pentru o tranzacţie a fost anulată.

Astfel, limita la decontările în numerar în sumă de 1000 lei pe tranzacţie a funcţionează numai pentru perioada pînă la 22 iunie 2010, data intrării în vigoare a modificărilor, după această dată funcţionează limita de 100 mii lei lunar, cumulativ.

Comentarii

  1. Sauga Violeta spune:

    Pentru persoanele fiyice macar si 20000lei -numerar se permite

  2. Celubei spune:

    Lucram numai cu MCC.

  3. Anonim spune:

    Buna ziua! Intreprinderea a procurat de la persoana fizica produse agricole in suma de 250000. Achitarea a fost in numerar. Se permite astfel de tranzactie fara a fi sanctionat s-au este alta modalitate de a achita productia agricola?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...