37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind reflectarea în evidenţa contabilă a invoice-ului primit cu întîrziere

Privind reflectarea în evidenţa contabilă a invoice-ului primit cu întîrziere

15.01.2011 10.345 views

Diana Pîntece, contabil "Optim Audit" SRL
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind reflectarea în evidenţa contabilă a invoice-ului primit cu întîrziere

 

După 3 ani este posibil de a înregistra o factură fiscală şi a o lua la evidenţă, mai ales dacă este eliberată din alt stat şi e destinată unui agent economic autohton?

Reflectarea în evidenţa contabilă a facturilor primite cu întîrziere este un subiect destul de controversat care deseori creează probleme contabililor. Puteţi face cunoştinţă cu una din opinii la acest subiect în articolul “Privind reflectarea în evidenţa contabilă a facturii primită cu întîrziere”.

Precizăm că factura fiscală eliberată de către un agent economic rezident al altui stat (în practică o astfel de factură se numeşte invoice) nu prezintă un document ce ar permite luarea în cont a TVA. În acelaşi timp, ea nu poate fi reflectată în evidenţa contabilă în lipsa altor documentele confirmative. Spre exemplu, factura poate fi reflectată în evidenţa contabilă a agentului economic autohton în cazul cînd există şi Declaraţia Vamală, pentru importul de bunuri materiale şi Actul de prestare a serviciilor sau un alt document aplicat în practica internaţională pentru import de servicii.

Menţionăm că în cazul în care factura care atestă importul de servicii a fost emis cu data de pînă în 01.01.2010, atunci agentul economic autohton este obligat să declare şi să achite TVA în bugetul de stat la momentul achitării propriu-zise a serviciilor. În dependenţă de tipul serviciilor importate şi prevederile acordurilor internaţionale de evitare a dublei impuneri, se va reţine impozitul din venitul nerezidentului (art.90 al Codului Fiscal).

 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...