Privind reflectarea în dările de seamă fiscale a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă achitată de către angajator
Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, întru administrarea eficientă a impozitului pe venit, comunică următoarele.
În conformitate cu prevederile lit. b) alin. (2) art. 4 din Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporara de munca si alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004, indemnizaţia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obişnuite sau de accidente nelegate de munca pentru a doua zi calendaristica de incapacitate de munca se plăteşte din mijloacele financiare ale angajatorului.
Totodata, conform art. 18 din Codul fiscal, pentru angajat indemnizaţia primita de la angajator pentru a doua zi calendaristica de incapacitate de munca reprezintă sursa de venit impozabila.
De asemenea, Regulamentul cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu si din alte plati efectuate de către patron în folosul angajatului, aprobat prin anexa nr. 1 la Hotarîrea Guvernului nr. 10 din 19.01.2010, stabileşte modului de calculare, reţinere si achitare la buget a impozitului pe venit reţinut din salariu si din alte plăti efectuate de către patron în folosul angajatului în conformitate cu prevederile Codului fiscal. Respectiv, angajatorul urmează sa reţina impozitul pe venit la sursa de plata din indemnizaţiile pentru incapacitate temporara de munca în conformitate cu prevederile Regulamentului menţionat.
Astfel, conform art. 92 din Codul fiscal, suma indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca se va reflecta în Darea de seama privind suma venitului achitat si impozitul pe venit reţinut din acesta (Forma IRV09) în rîndul 11 „Plati salariale, art.88 din Codul fiscal” codul sursei de venit „SAL”, care se va prezenta în termen de o luna de la încheierea lunii în care a fost efectuata plata. De asemenea, în termen de o luna de la încheierea anului fiscal se va prezenta Nota de informare privind salariul si alte plăţi efectuate de către patron în folosul angajaţilor şi impozitul pe venit reţinut din aceste plăţi (IAL 09).