37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind plata indemnizaţiei de maternitate pentru perioada în care angajata se află in concediu de maternitate dar continue să lucreze

Privind plata indemnizaţiei de maternitate pentru perioada în care angajata se află in concediu de maternitate dar continue să lucreze

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind plata indemnizaţiei de maternitate pentru perioada în care angajata se află in concediu de maternitate dar continue să lucreze


Salariata fiind în a 31-a săptămînă de sarcină, a prezentat certificatul de concediu medical pentru a primi indemnizaţiei de maternitate pe o perioadă de 126 zile. Totodată salariata doreşte să lucreze în continuare. Trebuie sa fie achitat concediul de maternitate pentru 126 zile sau pentru zilele efective de aflare în concediu
?

Potrivit art. 124 din Codul Muncii femeilor salariate şi ucenicelor, precum şi soţiilor aflate la întreţinerea salariaţilor, li se acordă un concediu de maternitate ce include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice şi concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice (în cazul naşterilor complicate sau naşterii a doi sau mai mulţi copii – 70 de zile calendaristice), cu achitarea pentru această perioadă a indemnizaţiei de maternitate în modul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Reieşind din conţinutul art. 16 al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004, indemnizaţia de maternitate se acordă, începînd cu săptămîna a 30-a de sarcină.

Cuantumul indemnizaţiei de maternitate este de 100% din baza de calcul a indemnizaţiilor şi constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale.

Venitul mediu lunar asigurat, luat în calcul la determinarea mărimii indemnizaţiilor, nu poate depăşi 5 salarii medii lunare pe ţară prognozate. Limita de 5 salarii medii lunare a fost introdusă recent, anterior fiind o limită de 3 salarii medii, aceste modificări vizează Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale.

 Indemnizaţia de maternitate se plăteşte o singură dată pentru întreaga perioadă de concediu de maternitate si se achită în contul cotelor de asigurări sociale aferente.

Astfel femeia (salariata) aflată în concediu de maternitate din punct de vedere a legislaţiei R.M., nu îi este permis de a lucra în temeiul contractului individual de munca la locul de bază, cît şi la orice altă unitate. În cazul de faţă angajatorul este în drept/dator să nu admită activitatea salariatei aflate în concediu de maternitate începînd cu prima zi de concediu, indiferent de natura pretextelor sau circumstanţelor apărute ori presupuse.

Deci, angajatorul nu trebuie să admită asemenea cazuri, ca salariata să lucreze în timp ce este în concediu de maternitate, respectiv acesteia i se plătesc toate 126 de zile.

Comentarii

 1. Adrian spune:

  Daca patronul tare vrea sa mai lucreze femeia, in tabel de pontaj pune concediu medical si plateste toate 126 zile si ea lucreaza, iar salariu pentru aceste zile le plateste sub alte forme ca de exemplu prima unica sau ajutor material.

 2. mizerniuc spune:

  spunetimi va rog;daca eu nu lucrez,sotul poate sa primiasca concediul medical de maternitate ,si ce documente trebuuesc?

 3. pentru mizerniuc spune:

  Sotul poate primi concediu pentru ingrijire a copilului timp de 3 ani. dar Dvs. sunteti considerata in concediu si documentele necesare sunt certificatul de casatorie si buletinul de identitate al dvs. si al sotului.

 4. ion spune:

  Spuneti va rog: sotia a lucrat inainte si se afla in concediu de maternitate cu primul copil si e insarcinata cu al doilea, cum primeste indemnizatile, care ar fi modalitatea sa primeasca si pe al doilea copil?

 5. Tanea spune:

  Spunetimi va rog, sint insarcinata dar nu lucrez , sotul lucreaza in organele MAI ,el poate sa primeasca concediul de maternitate sau nu?? mersi mult

 6. Daria spune:

  Buna, dati va rog raspuns la intrebarea lui Ion, daca se poate mai detaliat!

 7. Adrian spune:

  Raspuns la intrebarea lui Ion este ca daca sotia se mai afla in concediu de maternitate la serviciu la care a lucrat, se adreseaza acolo pentru a primi concediu de maternitate pentru al 2 copil. Conform instructiunii daca nu sint lucrate nici o luna deplina atunci se plateste conform salariului de functie stabilite in contractul de munca. Sotia va trebuie sa primeasca de la seviciu un ordin ca iese in concediu de maternitate si pentu al 2 copil si sa se duca la Casa nationala asigurari sociale ca sa primeasca si pentru al 2 copil indeminizatie pentru ingrijirea copilului. Daca sotia este demisionata de la serviciu, atuci puteti opta pentru primirea concediului de maternitate de la serviciul sotului.

 8. Victoria Talpa spune:

  Buna seara,raspundetimi va rog la urmatoarea intrebare:pe data de 26.11.2012 am iesit din concediu de 3 ani cu primul copil si tot din data de 26.11.2012 am intrat in concediu de maternitate cu al doilea copil…o sa mi se plateasca la fel ca cu primul sau mai putin(mai mult)?

 9. Adrian spune:

  Victoria, vi se plati reiesind din salriu de functie din contract. Daca in timpul cind ati lucrat ati primit numai salariu de functie, atunci se va plati ca la primul copil, daca ati mai avut alte sporuri in afara de salariu de functie atunci veti primi mai putin

 10. Ion G spune:

  am asha o intrebare, sotia a lucrat cu 2 ani in urma, are carnet de munca. acum avem primul copil shi trebue sa primim indemnizatii, ele vor fi pe baza la salariul care la primit sau nu.

 11. adrian spune:

  Am o intrebare. Daca sotia in ultemele 6 luni inainte de a iesi in concediu de maternitate are doar o luna lucrata complet si restul 5 incomplete pe motiv de boala, cum/in baza la care luni se va calcula indemnizatiile pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani?

 12. cojocari ana spune:

  spuneti-mi va rog,sunt insarcinata cu primul copil,ce acte trebuiesc la serviciu p-u concediu de maternitate?

 13. Aurica Vicol spune:

  Spuneti-mi va rog, este adevarat ca in concediu pentru ingrijirea copilului poate sta un parinte, iar calculul indemnizatiei sa fie facut din salariul celuilalt. Multumesc anticipat pentru raspuns.

 14. lera spune:

  am o situatie similara, dar cu element de extranietate. sunt in concediu pt ingrijirea copilului pina la virsta de 3 ani si am nascut inca unul peste hotare. Copilul are certificat de nastere a R Moldova. Intreprinderea refuza sa achite indemnizatia de maternitate deoarece nu am certificat medical din RM, insa CNAS acorda indemnizatie pt copiii nascuti peste hotare. Puteti sa-mi spune , in baza carui document ar putea intreprinderea sa achite indemnizata de maternitate

 15. Anastasia spune:

  Salut, imi cer scuze. As dori daca ii posibil sa cunosc raspunsul la asa o intrebare: eu nu pot lua indemnizatia deoarece nu lucrez. Sotului la lucru i-au zis ca nu-i pot plati deoarece nu are 6 luni lucrate oficial. O cunoscuta mi-o sugerat sa ma interesez ca mai este asa o posibilitate de a primi indemnizatia : DACA CINEVA DIN BUNEI LUCREAZA OFICIAL ATUNCI EL POATE BENEFICIA DE ACEASTA INDEMNIZATIE PENTRU GRAVIDE. Este posibil asa ceva? ( mersi )

 16. mihaela spasova spune:

  salutare,am si eu o mica problema legata de concediu de maternitate; lucrez la o intreprindere cu capital strain in baza unui contract de munca,la o luna de la angajare am aflat ca is insarcinata si acum intrebarea e: Pot sa sper la un concediu de maternitate?

 17. nicu spune:

  spunetimi va rog ce vechime in lucru trebue pentru a primi concediu de maternitate

 18. oxana spune:

  spuneti-mi va rog daca ies din concediu maternal cu cateva luni mai devreme pana a implini 3 ani copilul, si optez pentru regim de munca prescurtat, cat la suta din salariu voi primi? multumesc

 19. angelina spune:

  spuneți-mi vă rog: vreau ca bunica sa iasa în concediu pru ingr copilului, ea lucreaza, dar eu nu, șeful are dreptul sa-i refuze

 20. silvia spune:

  raspuns p/Oxana in caz ca lucrezi cu regim redus salariul il vei primi conform orelor lucrate pe deplin,dar e necesar sa prezinti la CTAS certificat precum ca lucrezi cu asa regim

 21. marrry spune:

  sint acum in concediu de maternitate , copilul are 2 ani si sint insarcinata cu al 2-lea copil. Spuneti-mi va rog , o sa mai primesc acelasi concediu de maternitate ca la 1-ul copil sau nu?

 22. tatiana spune:

  as dori sa stiu …am auzit ka daca nu lukrezi si am kopil de doi ani e drept ca pot primi indemnizatii pin la 3 ani

  1. carolina spune:

   oxana daca nu ati lucrat atunci aveti dreptul la indemnizatii pina la 1.5

 23. lili spune:

  daca pina la concediul de maternitate am lucrat numai 4 luni cum o sa fie caculat daca trebuie 6 luni

 24. Diana spune:

  Salut.Am si eu o intrebare, lucrez la o intreprindere cu capital strain si sunt pe program de lucru redus deoarece primesc indemnizatia. Uniori se intimpla ca ramin peste program, intrebarea mea este, risc sa pierd indemnizatia deoarece ramin peste program ?

 25. Palanciuc Marina spune:

  У меня тоже вопрос. Я уволилась за два месяца до беременности. Могу ли я получить декретные, если я до беременности работала 3 года.

 26. Adrian spune:

  Marina puteti primi numai la CNAS, doar ca somer dar nu ca angajat

 27. alina spune:

  E O LEGE IMPOTRIVA MAMELOR SI A COPILULUI E IMPOTRIVA TINERILOR CE ISI CREAZA O FAMILIE .. SPER CA TOTI CONTABILII VOR PRIMI O ESIRE DIN SITUATIE CORECTA -MAI PUTIN SALARIU MAI PUTINE TRANSFERRUI -ORIKUM NU PRIMESTI NIMIC DE LA STAT .. CA SA PRIMESTI CEI AI DREPTUL CONFORM LEGII APAR ALTE LEGI CONTARE L;A PRIMA

  ASA CA DATIVA SAMA VRETI SA AVETI SALARII MARI .. NU CRED MAI PUTINE TRANSFERURI IN BUGETUL DE STAT SI NERVII SUNT PROTEJATI ..

 28. ada spune:

  daca eu lucrez si am un salariu mic dar sotul are salariu mai mare iesind in concediu de maternitate pot lua indemnizatia sotului?
  ?

  1. slawa spune:

   spuneti va rog,in cazul kind salariul sotiei este mai mik dekit a sotului,sotul poate lua indemnizatia pentru kopil multumim mult.

 29. ana maria spune:

  am auzit ca se poate plati pt. a lua prenatal.. pt cine nu lucreaza …stie cineva ceva ?

 30. lisnic natalia spune:

  ma aflu intr-o dilema, va rog sa ma ajutati!
  eu m-am angajat peste 3 luni dupa nastere (din 03.02,2014) acum sunt iarasi insarcinata, pot lua concediu de maternitate pe numele sotului , dar sa stau acasa eu? eu activez doar pe 0,5 salariu, ( 593lei )

 31. olesea spune:

  buna ziua.as vrea sa va intreb daca eu stau in concediu de maternitate cu al 2-lea copil pina la 6 ani dar in perioada cind copilul are 3 ani jum sunt insarcinata cu al 3-lea copil pot beneficia de indemnizatii si de concediu de maternitate?va multumesc anticipat

 32. gutu ana diana spune:

  spuneti-mi va rog ce dokumente trebuiesc pentru a primi concediul de maternitate si unde tre sal primesc daca lukrez oficial in or. Chisinau dar sunt pusa la propisca in raionul in care mam nascut

 33. sobol Maria spune:

  buna ziua pot afla cum se achita andemnizatia pentru copil dupa nastere am primit pentru operatia cezariana am primit pentru nastere si as vrea sa aflu pe copil de cand se ancepe plata lunara odata ce mi sa terminat concediu de maternitate la 30 iunie si am nascut pe 4 mai multumesc

 34. covali ludmila spune:

  spunetimi va rog dar cind achita indemnizatiea de maternitate inainte sau dupa nastere si in cit timp

 35. olesea spune:

  Buna,spuneti-mi va rog ,daca se poate sa-mi iau concediu pentru ingrijirea copilului mai mult de 6 ani.Acum sint in concediu pina la 6 ani.Multumesc

 36. Gavrilita Victoria spune:

  Daca eu lucrez si am un salariu mic dar sotul are salariu mai mare iesind in concediu de maternitate pot lua indemnizatia sotului? ?raspundetimi va rog mult

 37. Mariana spune:

  Buns seara am o intrebare daca am nascut in octombrie cind pot sa primesc banii pentru concediu de matetnitate si unde pot sa ma adresez

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...