37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind OMVSD pentru care se calculează uzura

Privind OMVSD pentru care se calculează uzura

29.01.2011 46.558 views

(3 voturi, medie: 2,33 din 5)
Se încarcă...

Privind OMVSD pentru care se calculează uzura

 

Cum se calculează uzura OMVSD cu valoarea mai mare de 1500 lei şi cum se reflectă în contabilitate pe etape: intrare punerea în exploatare şi scoaterea din evidenţă?

Conform punctului 37 din SNC 2 “Stocurile de mărfuri şi materiale”, pentru obiectele de mică valoare şi scurtă durată, valoarea unitară a cărora depăşeşte 1/2 din plafonul stabilit (3000 lei*), în cazul livrării de la depozit în exploatare uzura se calculează în proporţie de 100% din valoarea acestora diminuată cu valoarea probabilă rămasă.

 Uzura se trece la cheltuielile sau consumurile întreprinderii în funcţie de destinaţia utilizării obiectelor de mică valoare şi scurtă durată. La ieşirea obiectelor de mică valoare şi scurtă durată valoarea uzurabilă este trecută la diminuarea uzurii calculate anterior.

Intrarea, darea în exploatare, calculul uzurii şi casarea OMVSD se vor reflecta prin următoarele formule contabile:

 

Nr.

Conţinutul operaţiei

Debit

Credit

Suma

Document confirmativ

1

Intrarea OMVSD la depozit

213.1 (Depozit)

521

Valoarea OMVSD, fără TVA

Factura (fiscală), Bonul de primire

2.1.

Darea în exploatare a OMVSD

213.2 (Persoana responsabilă)

213.1 (Depozit)

Valoarea OMVSD

Actul de dare în exploatare

2.2.

Calculul uzurii OMVSD

712, 713, 714 (în dependenţă de destinaţie)

214.1

Valoarea OMVSD – Valoarea probabil rămasă

3.1.

Scoaterea din uz a OMVSD ce nu mai pot fi utilizate

214.1

213.2 (Persoana responsabilă)

Valoarea uzurii calculate anterior

Actul de casarea a OMVSD

3.2.

Reflectarea materialelor obţinute din demontarea OMVSD

211, 714 (în dependenţă dacă s-au obţinut materiale sau nu)

Valoarea OMVSD – valoarea uzurii calculate anterior (VPR)

 * Plafonul dat nu este stabilit de legislaţie, în practică aplicîndu-se plafonul stabilit în scopuri fiscale la art. 26 (2) din Codul Fiscal. Considerăm că întreprinderea are dreptul să stabilească de sine stătător acest plafon în politica de contabilitate.

Comentarii

 1. D.ELENA spune:

  multi contabili nu dau toata suma uzurii ,in prima luna de expl. a OMVSD,ci o impart proportioal pe toata perioada de expl.a obiectului dat,astfel nu maresc chieltuelile atit de brusc.cum se procedeaza in cazul cind OMVSD i sa dat uzura in prima luna ,si peste 2 luni el a esit din functiune (fara a putea fi reparat)

 2. vladimir spune:

  dar daca nu suntem platitori de TVA…..apoi oricum inregistram OMVSD la valoarea fara TVA?

 3. Admin spune:

  Nu, trebuie de inregistrat cu TVA

 4. Valentina spune:

  Cum se procedeaza,daca sa procurat o usa de 1248 lei,si sa instalat,se trece direct la cheltuieli,conform actului de instalare,sau se si calculeaza uzura,daca plafonul stabilit este de 300 lei.

 5. Adrian spune:

  Valentina Consider ca se trece la cheltuieli, deoarece sint foarte putine sanse ca o sa scoateti peste un anumit timp si o sa puneti in alta parte, cu mult mai atit ca este mai mica de cit 3000 lei

 6. Tatiana spune:

  Dar daca eceste o.m.v.s.d. sint folosite pentru producere uzura tre sa intre in cost,asa? Odata ce ele sint cu un termen mai mare de un an atunci uzura lor tre sa intre in costul la toata productia fabricata in anii respectivi, am dreptate sau nu? pentru ca in cazul dat ar fi trebuit sa se calculeze lunar pentru un cost corect si nu stiu cum ar trebui de procedat.

 7. maria spune:

  daca nu sintem platitori de TVA pretul de procurara a OMVSD se include in evedenta cu sau fara TV A

 8. Beschieru Maria spune:

  Am nevoie de ajutor. S-a procurat un conditioner in valoare de 18999 lei, in luna iunie, cum trebuie de calculat uzura ? S-a mai cheltuit si 2000 lei pentru instalarea conditionerului in luna iulie. Cum se vor arata acesti 2000 lei?

  1. Mihai spune:

   Se ia la evidenta in contul 123 „Mijloace fixe” conditionerul la valoarea contabila (valoarea de intrare) 18999+2000=20999 lei. Pretul conditionerului, Instalarea, transportarea, incarcarea, descarcarea intră in valoarea mijlocului fix

  2. Anonim spune:

   Initial se inregistreaza valoarea conditionerului la contul 121.2 dupa care cheltuielile de instalare se reflecta ca dt121.2 ct 521.1 daca instalarea acestuia a fost oferita de catre o companie terta, dupa care  se da formula contabila dt 123 ct 121.2 la punerea acestuia in functiune, amortizarea se calculeaza liniar daca este indicat astfel in p.c. 

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...