37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind obligativitatea angajatului de a lucra 14 zile în cazul demisiei, dacă aceste zile s-au scurs pentru concediu medical

Privind obligativitatea angajatului de a lucra 14 zile în cazul demisiei, dacă aceste zile s-au scurs pentru concediu medical

(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Privind obligativitatea angajatului de a lucra 14 zile în cazul demisiei, dacă aceste zile s-au scurs pentru concediu medical

 

Angajatul a depus cererea de demisie din proprie iniţiativă, însă pe parcursul a 14 zile pe care trebuia să le mai lucreze se întîmplă ca acesta să intre în concediul medical. Dacă după finisarea concediului medical acele 14 zile au trecut , mai este nevoie ca angajatul sa lucreze sau este liber să plece?

În conformitate cu art. 85 (1) din Codul Muncii salariatul are dreptul la demisie - desfacerea contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, din proprie iniţiativă, anunţînd despre aceasta angajatorul, prin cerere scrisă, cu 14 zile calendaristice înainte. Curgerea termenului menţionat începe în ziua imediat următoare zilei în care a fost înregistrată cererea.

Dacă salariatul a intrat în concediu medical pe parcursul a 14 zile după depunerea cererii de demisie el nu se lipseşte de dreptul la demisie.

La sfîrşitul perioadei de 14 zile angajatorul este obligat conform art. 143 din Codul Muncii să achite cuantumul tuturor sumelor ce se cuvin salariatului de la unitate şi să-i elibereze carnetul de muncă.

În conformitate cu art. 143 lit. b) din Codul Muncii în caz de încetare a contractului individual de muncă cu un salariat care nu lucrează pînă în ziua eliberării din serviciu (concediu medical, absenţă nemotivată de la serviciu, privaţiune de libertate etc.) – achitarea cuantumului tuturor sumelor ce se cuvin salariatului de la unitate se efectuează cel tîrziu în ziua imediat următoare zilei în care salariatul a cerut să i se facă achitările.

Achitarea concediului medical se efectuează conform Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004.

Comentarii

 1. Victor spune:

  buna 

  am o luna aproape doua. 

  este obligatoriu sa lucrez 14 zile dupa concediere. 

 2. Olga spune:

  Buna ziua am o lună de când lucrez, este obligatoriu să lucrez încă 14 zile ?

   

 3. tatiana spune:

  buna ziua trebuie sa lucrezi 14 zile sau nu 

  1. Rabovila Irina spune:

    Codul Muncii!  Articolul 85. Demisia
       (1) Salariatul are dreptul la demisie – desfacere a contractului individual de muncă, cu excepţia prevederii alin.(41), din proprie iniţiativă, anunţînd despre aceasta angajatorul, prin cerere scrisă, cu 14 zile calendaristice înainte. Curgerea termenului menţionat începe în ziua imediat următoare zilei în care a fost înregistrată cererea.
   Rezultă că sunteți obligată, dacă nu aveți un motiv din cele menționate mai jos: 
       (2) În caz de demisie a salariatului în legătură cu pensionarea, cu stabilirea gradului de dizabilitate, cu concediul pentru îngrijirea copilului, cu înmatricularea într-o instituţie de învăţămînt, cu trecerea cu traiul în altă localitate, cu îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi, cu alegerea într-o funcţie electivă, cu angajarea prin concurs la o altă unitate, cu încălcarea de către angajator a contractului individual şi/sau colectiv de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare, angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea depusă şi înregistrată, la care se anexează documentul respectiv ce confirmă acest drept.

   1. Anonim spune:

    Buna ziua daca trec cu traiul in alta tara e obligatoriu sa lucrez cele 14 zile calendaristice? Multumesc anticipat.

 4. Galina spune:

  Buna ziua am inteles ca nu mai este obligatoriu sa lucrezi 14 zile .E corect?

   

 5. Natalia spune:

  Buna ziua . Mam concediat de la serviciu pe data de 20.11.18 si pe 21.11.18 mi-sa iscalit cererea, a spus ca nu trebue sa mai lucrez cele 14 zile.Peste cit timp pot sa-mi iau documentele.Firma e datoare sa-mi da atunci bani titi cind iau documentele sau nu.Mie sefa mia spu ca peste o luna mia transfera bani pe card.Cum e corect.

   

 6. Mariana spune:

   Buna ziua.la moment ma aflu in concediu medical.si in acest timp am scris cerere de eliberare.Mi se va achita aceste 14zile de buletin?

 7. Marcela spune:

  Buna, eu doresk  sa  ma concediez , si daca mi am gasit un serviciu  in alt loc sunt obligata  sa mai lucrez  aceste 14 zile ? Si sai zic șeful ce lok de munka ?

 8. Marcel spune:

  Buna,cu asa o problema m-am intilnit, am scris astazi cerere,i-am anuntat ca voi lucra pina vineri ca va trebui sa plec din tara sapt.viitoare.mi sa spus ca trebuie sa lucrez 14 zile precum ei au achitat impozite pe luna martie deja pentru mine,ce pot face in cazul dat?  

 9. Mihaela Romanciuc spune:

  Buna ziua am 2 ani jumate trebuie sa lucrez 14 zile sa nu

 10. Ana spune:

  Buna vreau sa mă interesez daca este posibil eliberarea din funcție  în timpul concediului anual de odihna

 11. Anonim spune:

  Sunt contabil sef la institutie bugetara cite zile trebuie sa lucrez dupa depunerea cererii de demisie

 12. Viorica spune:

  Bună ziua. Spunețimi vă rog dacă am fost în concediu pină pe 4 octombrie curent, și vreau din 5 octombrie deja să mă eliberez din funcție, cererea o scriu cu ce dată???? (28 august?? Sau o dată înainte de concediu????

 13. Anonim spune:

  se achită acele 14zile lucrate ?

  1. Adrian spune:

   Da se achita. Nu are importanta unde ati lucrat.

 14. Cristina spune:

  se achită acele 14 zile lucrate?după cererea de eliberare 

 15. Cristina Grosu spune:

  Buna ziua,vreau sa ma eliberez din funcție dat șefa nu ia în serios si nu dorește să semneze cererea cum ar trebui sa procedez in acest caz?

 16. Anonim spune:

  In 2020 este obligatoriu sa lucrez 14 zile dupa ce am scris cererea de eliberare?

  1. Anonim spune:

   Buna ziua lucrez de doua luni la o companie si vreau sa ma concediez este obligatoriu sa lucrez acele 14 zile?

   1. Manolachi Daniela spune:

    Bună ziua,
    În conformitate cu art. 85, alin. (1) din Codul muncii, salariatul are dreptul la demisie, cu excepția prevederii alin.(4¹), din proprie inițiativă, anunțând despre aceasta angajatorul, prin cerere scrisă, cu 14 zile calendaristice înainte.
    În caz de demisie a salariatului în legătură cu pensionarea, cu stabilirea gradului de dizabilitate, cu concediul pentru îngrijirea copilului, cu înmatricularea într-o instituţie de învăţămînt, cu trecerea cu traiul în altă localitate, cu îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi, cu alegerea într-o funcţie electivă, cu angajarea prin concurs la o altă unitate, cu încălcarea de către angajator a contractului individual şi/sau colectiv de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare, angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea depusă şi înregistrată, la care se anexează documentul respectiv ce confirmă acest drept.
    Drept urmare, după expirarea termenelor indicate supra salariatul are dreptul să înceteze lucrul, iar angajatorul este obligat să efectueze achitarea drepturilor salariale ce i se cuvin salariatului.
    Concomitent, în cazul în care se ajunge la un acord comun între părți contractul individual de muncă poate fi desfăcut și înainte de expirarea termenelor prevăzute de legislație (art. 85, al. (3′) din CM).

 17. Anonim spune:

  Bună ziua. Lucrez de jumătate de an într-o școală, unde nu mă simt apreciată și stimată deoarece sunt mai tânără decât alți profesor, acum doresc să mă concediez din motive personale, va trebui să lucrez 14 zile?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...