37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind obligaţiunile angajatorului de a calcula şi a achita indemnizaţia de maternitate

Privind obligaţiunile angajatorului de a calcula şi a achita indemnizaţia de maternitate

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind obligaţiunile angajatorului de a calcula şi a achita indemnizaţia de maternitate

 

Sunt în a 29 săptămînă de sarcină, în curînd trebuie să ies în concediu de maternitate. Firma în care lucrez în cazuri similare nu a plătit nimănui indemnizaţia de maternitate, soţul a întrebat la firma unde activează şi tot nu vor să achite. Spuneţi-mi vă rog mai pot fi şi alte metode prin care să pot beneficia de indemnizaţia de maternitate cuvenită ?

Potrivit art. 124 din Codul Muncii femeilor salariate şi ucenicelor, precum şi soţiilor aflate la întreţinerea salariaţilor, li se acordă un concediu de maternitate ce include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice şi concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice (în cazul naşterilor complicate sau naşterii a doi sau mai mulţi copii – 70 de zile calendaristice), plătindu-li-se pentru această perioadă indemnizaţii de maternitate în modul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Reieşind din conţinutul art. 16 al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004 indemnizaţia de maternitate se acordă, începînd cu săptămîna a 30-a de sarcină.

Cuantumul indemnizaţiei de maternitate este de 100% din baza de calcul a indemnizaţiilor şi constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale.

Venitul mediu lunar asigurat, luat în calcul la determinarea mărimii indemnizaţiilor, nu poate depăşi 5 salarii medii lunare pe ţară prognozate (5 x 3300=16500 lei).

Indemnizaţia de maternitate se plăteşte o singură dată pentru întreaga perioadă de concediu de maternitate si se achită în contul cotelor de asigurări sociale datorate de angajator.

În cazul cînd femeia însărcinată lucrează şi din salariu sunt achitate contribuţiile sociale ea nu se consideră aflată la întreţinerea soţului, deci soţul nu are dreptul să primească indemnizaţia de maternitate a soţiei.

Conform Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 108 din 03.02.2005 , soţia se consideră aflată la întreţinerea soţului asigurat dacă, la data apariţiei dreptului la indemnizaţie de maternitate, nu este angajată în muncă şi nu este persoană asigurată de riscul respectiv (maternitate), fapt care se confirmă prin carnetul de muncă, iar după implementarea evidenţei personificate în sistemul public de asigurări sociale - prin certificat eliberat de organele de asigurări sociale.

Astfel, femeia aflată în concediu de maternitate are dreptul de a primi indemnizaţia de maternitate la locul de muncă de bază. Angajatorul este obligat să achite îndemnizaţia de maternitate la prezentarea certificatului medical. Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, art. 13 alin. (2) indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizaţiile de maternitate persoanelor angajate prin contract individual de muncă se calculează şi se plătesc la locul principal de muncă, din contul contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, datorate de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat.

Decizia angajatorului de a nu achita îndemnizaţia de maternitate poate fi atacată în instanţa de judecată, conform legislaţiei în vigoare.

În cazul de faţă vă puteţi adresa la Inspecţia Muncii care se afla pe adresa Chişinău, str. Miron Costin 17/2 sau să telefonaţi la Linia fierbinte a Inspecţiei Muncii (telefon de încredere) 0-22-49-94-00

În conformitate cu art. 57 a Codului Contravenţional, încălcarea intenţionată cu mai mult de 2 luni a termenului stabilit pentru plata indemnizaţiei de maternitate se sancţionează cu amendă de la 75 la 20 de unităţi convenţionale (1 unitate convenţională - 20 lei) aplicate persoanei fizice , cu amendă de la 110 la 200 de unităţi convenţionale aplicate persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 220 la 300 de unităţi convenţionale aplicate persoanei juridice.

 

Comentarii

 1. Ion spune:

  Salut, sotia mea e insarcinata in saptamana 24, ea pana la momentul dat nu a lucrat nicaeri si respetiv nu are carnetul de munca si nici certificatul de atribuire a codului personal de asigurari sociale. Mi-au spus cineva ca tre sa prezinte certificatul de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca ca nu munceste?

  E corecta aceasta informatie? De care alte documente ar avea nevoie?

 2. Liuda spune:

  Buna,spunetimi va rog daca femeia insarcinata nu este in stare sa-si continuie serviciul pina in luna a saptea de sarcina ea poate primi indemnizatia de maternitate mai devreme?

 3. viorica spune:

  Buna. In cazul calcularii unui buletin, venitul mediu asigurat nu trebuie sa depaseasca 5 salarii medii pe economie (3550*5), adica 17750 lei, pentru anul 2012

 4. NATALIA spune:

  BUNA ZIUA, AM SI EU O INTREBARE SPUNETI-MI VA ROG CE INSEAMNA LUNI LUCRATE INCOMPLET SAU COMPLET(LA CALCULAREA INDEMNIZATIEI DE MATERNITATE)?
  EU IN ULTIMELE 6 LUNI AM DOAR 1 LUCRATA COMPLET SI IN REST AM CONCEDII ORDINARE SI BULETIN PENTRU INGRIJIREA COPILULUI, CUM SE CALCULEAZA INDEMNIZATIA, PENTRU CARE LUNA?

 5. Adrian spune:

  Natalia, se ia in calcul anumei acea luna in care ati lucrat complet. Ne complet inseamna ca ati fost in concediu de odihna, cont propriu, buletin de boala. Complet inseamna ca ati lucrat la serviciu in toate zile lucratoare in luna respectiva, se ia in calcul si luna atunci cind ati lipsit nemotivat

 6. natalia spune:

  Buna ziua, spunet-mi va rog este corect faptul ca sotul ia scutirea sotiei in cazul concediului de maternitate?
  Poate sa-l ia din moment ce sotia prezinta buletinul la serviciu sau dupa ce expira 126 zile? multumesc!

 7. oxana spune:

  Salut, spunet-mi va rog cum se calculeaza suma pe care o s-o primim lunar pe parcursul concediului de maternitate?
  Si de cind incepe achitarea acesteia?

 8. Cojocaru Natalia spune:

  Buna, legea spune asa, dara eu nu am primit indemnizatia pentru primul copil, nici pentru al doilea, cauza lipsa de bani. Dara sunt mai multi lucratori care au dat plingeri in judecata, si ei sunt numai cu hotarirea Judecatoriei, nu li sau platit nici pina azi. Ar fi bine sa fie de exemplu sa restituie indemnizatie in contul lucratorului din CNAS.

 9. vlad spune:

  Salut, sotia mea e insarcinata in saptamana 28, ea pana la momentul dat nu a lucrat nicaeri si respetiv nu are carnetul de munca doar are certificatul de atribuire a codului personal de asigurari sociale.eu la moment sunt concediat de doua saptamini,spunetemi va rog cum asi putea sa primim indemnizatia de maternitate?.CAREI SALARIU MINIM IN CHISINAU?

 10. nata spune:

  buna ,spunetimi varog eu sunt in concediu de maternitate cu primul copil ,fata are 1.7luni si sunt insarcinata cu al doilea 23saptamini de la lucrul meu poate sami plateasca?

 11. olga spune:

  buna ziua! spuneti-mi va rog, eu m-am concediat de la intreprindere in iunie, si pina in prezent am restante la achitarea salariului ramas si sunt insarcinata. pot cumva sai oblig sa-mi achite salariul deplin restant? mersi mult !

 12. lena spune:

  Va rog mult sa ma ajutati sa calculez cit trebuie sa primesc pru concediu de maternitate care il iau de pe sot salariul de baza este de 2000lei stajul total este de 1an si 4luni iar la ultimul serviciu este de 3luni va rog mult!

 13. lena spune:

  spuneti-mi va rog este o incalcare daca am fost fortata sa scriu cerere de eliberare cu o luna inainde de concediu de maternitatae va rog!

 14. cristina a spune:

  pe mine m-au pus sa achit impozit in jur de 1900 lei din indemnizatia pentru copil,unde sa ma adresez,consider ca nu e correct ca indemnizatia sa fie declarata ca venit,astept indrumari

 15. Alina spune:

  Daca puteti sa explicati mai detaliat, deoarece din indemnizatie de maternitate nu se face nici un fel de retineri

 16. Maria spune:

  Spunei-mi va rog, dar daca angajatorul a aratat ca a platit concediul de maternitate,printr-o semnatura falsa, insa real tinara mama nu a primit nimic se sanctioneaza cumva?
  Si care este termenul de plata a acestei indemnizatii pe care statul il achita , si nici de cum angajatorul acesta beneficiind de scutiri ulteroare a asigurarilor sociale…..?
  Fiindca ma aflu in asa situatie si patronul refuza sa imi plateasca aceasta indemnizatie?

 17. dima spune:

  apunetimi va rog, sotia mea a lucrat pina sa aflat ca a ramas in sarcinata dupa asta sa concediat, acum vreau sa stiu daca putem primi indemnizatiea maternitate de pe sot ?

 18. irina spune:

  buna seara..am asa o intrebare lucrez cadru didactic,in luna februarie urmeaza sa ies in concediu de maternitate.Cum este corect de proccedat?concediul ordinar trebuie luat inainte de cel de maternitate sau nu?(62 zile) si daca se ia inante …afecteaza indemnizatia sau alte plati? cum de procedat mai bine?

  multumesc anticipat

  1. Super contabil spune:

   Pu ce sa epuizati concediul, lasatil dupa 126 zile.

 19. bezerau natasa spune:

  salut,va rog enorm de mult sa ma ajutati…incepind de la 1marie 2016 piina in prezent am facut 4 operatii,si desiur ca am stat si mult timp pe foia de boala:martie 31zile,aprilie 30,mai 31,iunie 30 si iulie 18 zile-fara intrerupere,in luna iulie am fost la CDDCM si mi-au prelungit inca pe 60 de zile,eu am stat in total 140 de zile,iar in luna decembrie 2016,am mai avut o interventie chirurgicala si am stat de pe data de 19 decembrie-31 ianuarie,mie mi sa explicat ca toate zilele acestea trec impreuna pentru anul 2016,si desigur ca in total eu fac mai mult de 180 de zile,adica cele citeva zile nu o sa mi se plateasca,iar in ianuarie 2017 eu am fost nevoita sa mai merg o data la CDDCM,pentru a se aprecia incapacitatea de munca,atunci mi sa apreciat gradul 3 de dezabilitate,si stiind ca o sa mai am operatie ,mi sa spus ca mai am dreptul pe anul 2017 la 120de zile. din 20 martie-22 iunie eu am stat iarasi pe foaie de boala,sau primit 95 de zile…pentru 2017, plus 22de zile pentru luna octombrie-total 117zile pentru 2017,acuma eu aflu ca pentru decembrie 2016 nu mi sa platit,si pentru iunie citeva zile la fel plus si octombrie 2017. am incercat sa intreb de banii care nu i-am primit,si nici un rezultat,medicul meu de familie toata vremea o fost atent in situatia data ,mai ales ce tine de timp si zile, va rog foarte mult sa ma ajutati,eu nustiu unde sa ma adresez.mersi mult..o zi frumoasa.

 20. tatiana spune:

  Buna ziua, Daca un angajat a fost rechemat din concediu de odihna anual, dar nu s-a mentionat in Ordin cand anume poate folosi zilele ramase de concediu si concedialele au fost deja achitate, Ce se informatie indica in ordin  (un exemplu va rog) daca angajatul doreste sa utilizeze 1 zi? si ce indica salariatul in cererea lui? Multumesc anticipat

 21. Angelina spune:

  Buna ziua Help va rog mult. Sunt insarcinata in 15 saptamini,… stau pe buletin de 2 sapt cu eminenta de avort, urmez tratamnet. Buletinul nu l-am prezentat la locul de munca insa am anuntat seful ca sunt pe buletin,.. acum Dumneaei vrea sa ma concedieze nu stiu din ce cauze,… si nu-mi fc transferul salariului din motiv ca trebuie sa ma prezint la companie sa sc o cerere din cont propriu cu data de cind sunt pe buletin ca sa-mi transfere salariul din motiv ca contabilitatea nu pot sa inchida luna din cauza mea. Help va rog,… cum trebuie sa procedez dupa lege. 

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...