37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Privind obligaţia de a dota automatele pentru vânzări şi ghişeele bancare automate de autodeservire cu maşini de casă şi de control cu memorie fiscală

Privind obligaţia de a dota automatele pentru vânzări şi ghişeele bancare automate de autodeservire cu maşini de casă şi de control cu memorie fiscală

15.08.2011983 views Serviciul Fiscal de Stat al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
sochirca 11.9999

Privind obligaţia de a dota automatele pentru vânzări şi ghişeele bancare automate de autodeservire cu maşini de casă şi de control cu memorie fiscală

 

În ultima vreme s-au înteţit adresările cetăţenelor şi diferitor organizaţii obşteşti cu privire la încălcarea drepturilor consumatorilor, exprimate prin neeliberarea de către comercianţi la vânzarea-cumpărarea bunurilor (lucrărilor, serviciilor) în numerar a bonurilor de casă, emise de maşinile de casă şi de control cu memorie fiscală, precum prevăd actele legislativ-normative în vigoare.

Întru prevenirea neutilizării de către comercianţi a maşinilor de casă şi de control cu memorie fiscală la decontările în numerar, elucidaţi această temă prin intermediul mass-media locală, precum şi reacţionaţi prompt la plângerile cetăţenilor legate de neeliberarea bonurilor de casă.

În acest context, veţi face referinţă la art. 8 alin. (2) lit. c) al Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997, privind obligaţia contribuabililor de a efectua decontările băneşti în numerar cu utilizarea maşinilor de casă şi de control cu memorie fiscală în modul stabilit de Guvern în Regulamentul cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control pentru efectuarea decontărilor în numerar (inclusiv «Lista genurilor de activitate al căror specific permite efectuarea decontărilor băneşti fără aplicarea maşinilor de casă şi control»), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 474 din 28.04.1998 „Cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală pentru efectuarea decontărilor în numerar” (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 15 aprilie 2008, ediţie specială), cu modificările şi completările ulterioare.

Aşa, unităţile comerciale/prestatoare (inclusiv unităţile de transport-taxi) în care contribuabilii primesc plăţile pentru operaţiunile economice (consumatorii achită plăţi) sunt obligate să fie dotate cu maşini de casă şi de control cu memorie fiscală. Mai mult decât atât, indiferent de faptul că vânzarea-cumpărarea de bunuri o intermediază vânzătorul-angajat sau aparatul-automat, consumatorului trebuie să i se elibereze bonul de casă, emis de maşina de casă şi de control cu memorie fiscală.

De asemenea, se vor atenţiona contribuabilii din teritoriul patronat, despre obligaţia de a dota automatele pentru vânzări (în uzanţă internaţională - vending machines) şi ghişeele bancare automate de autodeservire (cu excepţia ATM-urilor) cu maşini de casă şi de control cu memorie fiscală, astfel, ca, nu mai târziu de 31 decembrie 2011, acestea să asigure emiterea bonurilor de casă pentru consumatori.

 

Şef adjunct                                        Gheorghe COJOCARI

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...