37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind neeliberarea facturii fiscale de către magazinele duty-free

Privind neeliberarea facturii fiscale de către magazinele duty-free

20.08.2010 2.395 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind neeliberarea facturii fiscale de către magazinele duty-free

 

Delegatul întreprinderii „X”, rezidentă a RM, a procurat în magazinul duty-free cîteva sticle de vin, pe care le-a utilizat în scopuri de reprezentanţă peste hotare. Este obligat magazinul să elibereze bonul fiscal şi factura fiscală delegatului în cazul cînd acesta le solicită?

 

Conform art.93(1) din Codul Vamal al RM, magazinul duty-free constă în comercializarea mărfurilor sub supraveghere vamală, fără aplicarea măsurilor de politică economică, în locuri special amenajate, amplasate în aeroporturile internaţionale, la bordul aeronavelor sau la punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat, precum şi în locurile specificate la art.97 alin.(1).

Totodată, conform art.103(6) din Codul Fiscal, nu se aplică TVA la plasarea şi comercializarea mărfurilor în magazinele duty-free. Astfel comercializarea mărfurilor în magazinele duty-free nu reprezintă livrare impozabilă.

Reieşind din faptul că conform art.117(1) sunt obligaţi să emită factura fiscală doar subiecţii impozabili care efectuează o livrare impozabilă pe teritoriul ţării, magazinele duty-free nu au obligaţia dată.

Cu toate acestea, asupra magazinelor duty-free acţionează prevederile Legii Contabilităţii nr. 113-XVI din 27.04.2007. Reieşind din acest fapt, cît şi din art.20 din Legea Contabilităţii nr. 113-XVI  din  27.04.2007, şi art.1 din Hotărîrea cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală pentru efectuarea decontărilor în numerar nr. 474 din 28.04.1998, la momentul livrării mărfurilor, cu plata în numerar, magazinele duty-free sunt obligate să emită factura şi bonul fiscal.

 

Comentarii

  1. alina spune:

    Pai explicati totusi ,,,,,, trebuie sa elibereze document confirmativ sau nu ( facura sau factura fiscala) si cec ?????

  2. Artur Morarenco spune:

    Vedeti mai atent ultimul alineat. Magazinele duty free sunt obligate să elibereze documente confirmative – factura (de expediţie – în caz că este solicitată de cumpărător) şi bonul fiscal.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...