37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind executarea reparaţiei acoperişului clădirii întreprinderii cu forţele proprii

Privind executarea reparaţiei acoperişului clădirii întreprinderii cu forţele proprii

20.10.2010 4.484 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind executarea reparaţiei acoperişului clădirii întreprinderii cu forţele proprii

 

E posibil de executat reparaţia părţii moi ale acoperişului din rubemast al clădirii întreprinderii, cu forţele proprii ale angajaţilor?

Conform art. 10(2) din Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi nr. 845-XII din 03.01.1992 întreprinderea are dreptul să practice anumite genuri de activitate, determinate de legislaţie, numai după ce a obţinut licenţa pentru genul respectiv de activitate.

Conform art.10 (4) al aceleiaşi legi, pentru desfăşurarea activităţii fără licenţă sau a activităţilor interzise pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi a celor permise în mod exclusiv întreprinderilor de stat, întreprinderea răspunde în mărimea profitului realizat în timpul cît a durat această încălcare şi i se aplică amendă în aceeaşi mărime.

Totodată conform art.4 (17) din Lege privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător nr. 451-XV din 30.07.2001 se supune reglementării prin licenţiere activitatea de construcţie de clădiri şi/sau construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţia, consolidarea, restaurarea.

Aceasta însă se aplică pentru întreprinderile care practică acest gen de activitate în scopuri de antreprenoriat. În cazul efectuării reparaţiei clădirii proprii, întreprinderea nu este obligată să obţină licenţa pentru acest gen de activitate.

Trebuie de atras atenţie la modul de documentare a cheltuielilor privind efectuarea lucrărilor de reparaţie: întocmirea ordinului conducătorului privind efectuarea reparaţiei, devizului de cheltuieli, procesului verbal de finisare a lucrărilor, actelor de casare a materialelor şi actului de dare în exploatare a acoperişului.

Totodată în cadrul efectuării lucrărilor de reparaţie a construcţiilor, trebuie respectate prevederile Legii privind calitatea în construcţii nr.721 din 02.02.1996 şi prevederile legislaţiei din domeniul securităţii muncii.

Comentarii

  1. Leu Elena spune:

    Spuneţi-mi vă rog am o persoană juridică a înceet un contract precum că le dă în arendă un spaţiu nelocativ la o asociaţie UNAIDS care se ocupă cu probleme legate de sida, noi suntem plătitori de TVA şi trebuie să le scriem factura pentru arendă, iar ei yic că sunt scutiţi de TVA şi că factura trebuie să fie scrisă la cota % spuneţi-mi vă rog că dacă le scriu aşa factura noi nu încălcăm legislaţia. Mulţumesc mult.

  2. Artur spune:

    Vedeti HG nr.246 din 08.04.2010 prin care s-a aprobat LISTA proiectelor de asistenţă tehnică în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaţionale pentru aplicarea scutirilor la impozitul pe venit, accize, taxe vamale, precum şi aplicarea cotei zero a TVA pentru mărfurile şi serviciile destinate acestora.
    Vedeti la rindul 69 din anexa 1, este acolo un proiect UNAIDS. Oricum ei ar trebui sa va prezinte un certificat de la fisc ce ar confirma scutirile de care au parte.
    In caz ca ei intradevar cad sub incidenta HG 246, le emiteti factura fiscala la cota 0%.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...