Privind executarea reparaţiei acoperişului clădirii întreprinderii cu forţele proprii
E posibil de executat reparaţia părţii moi ale acoperişului din rubemast al clădirii întreprinderii, cu forţele proprii ale angajaţilor?
Conform art. 10(2) din Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi nr. 845-XII din 03.01.1992 întreprinderea are dreptul să practice anumite genuri de activitate, determinate de legislaţie, numai după ce a obţinut licenţa pentru genul respectiv de activitate.
Conform art.10 (4) al aceleiaşi legi, pentru desfăşurarea activităţii fără licenţă sau a activităţilor interzise pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi a celor permise în mod exclusiv întreprinderilor de stat, întreprinderea răspunde în mărimea profitului realizat în timpul cît a durat această încălcare şi i se aplică amendă în aceeaşi mărime.
Totodată conform art.4 (17) din Lege privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător nr. 451-XV din 30.07.2001 se supune reglementării prin licenţiere activitatea de construcţie de clădiri şi/sau construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţia, consolidarea, restaurarea.
Aceasta însă se aplică pentru întreprinderile care practică acest gen de activitate în scopuri de antreprenoriat. În cazul efectuării reparaţiei clădirii proprii, întreprinderea nu este obligată să obţină licenţa pentru acest gen de activitate.
Trebuie de atras atenţie la modul de documentare a cheltuielilor privind efectuarea lucrărilor de reparaţie: întocmirea ordinului conducătorului privind efectuarea reparaţiei, devizului de cheltuieli, procesului verbal de finisare a lucrărilor, actelor de casare a materialelor şi actului de dare în exploatare a acoperişului.
Totodată în cadrul efectuării lucrărilor de reparaţie a construcţiilor, trebuie respectate prevederile Legii privind calitatea în construcţii nr.721 din 02.02.1996 şi prevederile legislaţiei din domeniul securităţii muncii.