37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind dreptul persoanei ce lucrează în condiţiile timpului de muncă parţial de a primi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului

Privind dreptul persoanei ce lucrează în condiţiile timpului de muncă parţial de a primi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului

14.01.2011 13.027 views

Natalia Rincău, jurisconsult "Optim Audit" SRL
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind dreptul persoanei ce lucrează în condiţiile timpului de muncă parţial de a primi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului

Mă aflu în concediu de maternitate, ulterior lucrez prin cumul cu un program şi salariu redus. Am dreptul de a primi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani sau nu?

Punctul 7 alineatul (3) din Hotărîrea Guvernului nr. 1478 din 15.11.2002 cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii stabileşte că indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului stabilită mamei se suspendă în cazul în care mama se angajează în cîmpul muncii sau îşi reia munca înainte de încheierea concediului pentru îngrijirea copilului şi se stabileşte tatălui neîncadrat în cîmpul muncii, care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului pînă cînd copilul va împlini vîrsta de 1,5 ani sau buneilor, sau unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului. Această prevedere nu se extinde asupra mamelor care lucrează în condiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu.

În conformitate cu art. 97 din Codul Muncii la cererea scrisă a:

-          femeii gravide,

-          salariatului care are copii în vîrstă de pînă la 14 ani sau copii invalizi în vîrstă de pînă la 16 ani (inclusiv aflaţi sub tutela sa),

-          salariatului care îngrijeşte de un membru al familiei bolnav, în conformitate cu certificatul medical, prezentat în formă scrisă,

angajatorul este obligat să le stabilească ziua de muncă parţială sau săptămîna de muncă parţială.

Perfectarea regimului timpului de muncă parţial se efectuează prin semnarea de către părţi a unui acord suplimentar la contractul individual de muncă.

În conformitate cu articolul 290 alin. (1) din Codul Muncii salariaţi cu munca la domiciliu sînt considerate persoanele care au încheiat un contract individual de muncă privind prestarea muncii la domiciliu cu folosirea materialelor, instrumentelor şi mecanismelor puse la dispoziţie de angajator sau procurate din mijloace proprii.

Astfel, analizînd legislaţia în vigoare, rezultă că salariatul, care se află în concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, continuă să lucreze în condiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu (dovada fiind acordul adiţional la contractul individual de muncă care confirmă regimul de muncă incomplet), este în drept să beneficieze de indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Comentarii

 1. tatiana spune:

  Este foarte excelent dar apare o alta problema ce fac mamele care vor sa activeze dar nu la locul de munca(pe acela pastrindu-l),deoarece au nevoie de venituri suplimentare în acemea cazuri cum se procedeaza!!!! Ele doresc sa lucreze prin cumul în alta parte dar locul de munca de baza sa fie pastrat!!!

  1. Vadim spune:

   Tatiana, este foarte simplu. Se procedeaza după modelul expus de Corina. 1. Te angajezi prin cumul la locul dorit, se face ordin de angajare. 2. Se face ordin de ieşire în concediu de maternitate. 3. Se face ordin de chemare din concediu pentru a lucra cu program redus (nu mau mult de 0,9). Prezinţi extrasele de pe aceste 3 ordine la CNAS.

 2. Irina spune:

  CA nr.7/2010 pag.73

 3. Mihaela spune:

  Procedura ete clară, dar cum se procedează dacă tatăl lucrează, iar mama doreşte să-l scoată pe el în concediu de maternitate, din salariul cui se va calcula concediul.

  1. Svetlana spune:

   Mihaiela indemnizatia se va calcula din salariul sotului

 4. LIUDMILA spune:

  am o întrebare privind dreptul persoanei ce lucrează în condiţiile timpului de muncă parţial CU MENȚINEREA SALARIULUI DEPLIN ȘI de a primi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului

 5. Anastasia spune:

  eu am esit la serviciu inainte de a inplini copilul 3 ani , la moment sotul nu lucra , nimeni nu m-a anuntat ca mi se va lua indemnizatia, am primit-o piina copilul a implinit 3 ani si acum dupa 3 luni mi se comunica ca trebue sa intorc banii , cum sa procedez?

  1. Corina spune:

   Aproximativ cu aceeasi problema ma confrunt eu acum. Copilul inca nu a implinit 3 ani, dar m-am angajat la serviciu si auzind din alte surse ca trebuie sa prezint ordinul de angajare la Casa Nationala ca sa nu imi pierd indemnizatia – am facut cum am auzit. Timp de o luna umblu pe drumuri si toti explica diferit, precum ca la Casa Nationala trebuie sa prezinti nu numai ordinul de angajare, dar inca 2 ordine precum ca te trimite iarasi in concediu de ingrijire a copilului si ca revii din concediu de ingrijire a copilului…, iar sefa Cadrelor unde m-am angajat spune ca imi da alte ordine ca nu trebuie decit cel de angajare…Sun la Inspectoratul muncii si intreb referitor la problema data daca trebuie sau nu, unul spune ca Da-trebuie, altul tot de acolo de la Inspectorat – spune ca nu trebuie. Cum sa-i intelegi?La Casa Nationala spune ca trebuie aceste 3 ordine, Sefa cadrelor spune ca s-a consultat cu persoane de acolo si nu ttrebuie decit ordinul de angajare.Uite asa oameni competenti avem noi in MD si asa Legislatie neclara avem ca nu stim ce sa facem, dar daca nu prezint aceste ordine Casa Nationala a zis ca-mi stopeaza indemnizatia.Pe urma ce sa fac?prin judecati sa umblu?cind ei singuri nu explica la oameni daca trebuie sau nu si ce in general trebuie de facut? Credca ar trebui sa dai in judecata sa-ti primesti indemnizatia caci de la cadre trebuia sa mai faca inca 2 ordine cum am spus mai sus. Succes!

 6. Ana spune:

  copilul are 2 ani vreau sa-mi reiau activitatea, pina la concediu am activat pe un salariu de educator si 50% salariu de profesor munca partiala in aceeasi institutie, as dori s-ami reiau doar activitatea de profesor din motiv ca graficul de educator este de la 14.00-22.00, ma intereseaza daca munca partiala se pastreaza dupa concediul de maternitate si daca sunt in drept de a cere sa trec de la functia de baza de educator la profesor din motiv ca am copil de pina la 3 ani, va multumesc

 7. sergiu arseni spune:

  Buna ziua.Mi se refuza achitarea concediului de maternitate in baza sotului din cauza ca eu am mai putin de 9luni consecutive nelucrate….este vreo iesire din situatie?

  1. Sorin spune:

   Daca sunteti soti timp de 9 luni premergatoare lunii acordarii concediului de maternitate atunci nu exista nici o sansa.

 8. olga spune:

  Are dreptul mama să-și reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, daca copilul nu a împlinit virsta de 3 ani? Și are dreptul administrația să refuze reluarea activității?

  1. Veronica spune:

   Buna ziua! Fiind mama a doi copiii virsta 3 si 4 ani, care este durata zilnica a timpului de munca ? As putea sa lucrez in zi 7 ore? care sunt privilegiile pentru mame a doi copiii?

 9. Elena spune:

  Buna ziua,rog sa ma ajute cineva cum sa procedez in cazul cind sotia a activat in baza patentei si concediul de maternitate la luat de la sot,el acum lucreaza cu program redus dar doresteste sa -si iee perioada ramasa din concediu si sa plece peste hotare este posibil sau nu?

 10. Marina rotaru spune:

  Buna seara , pina la nastere nam lucrat , copilul are 9 luni , pot sa ma angajez oficial la lucru fara nici un risc sau o sa fiu obligata sa intorc bani primiti inapoi?

 11. frasin spune:

  am revenit la serviciu pe 7 ore.mi see achita indemnizatia copilului .acum adaugator vreau sa ma angajez intr un project. ..dar doresc sa mi se pasteze indemnizatia 

 12. Kristina spune:

  Buna ziua, dupa buletinul prenatal de 126 zile as putea sa ma intorc la locul de munca prin cumul ,dar cel de baza sa fii de ingrijire a copilului 

   

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...