37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind dreptul la indemnizaţie de maternitate al soţiei aflate la întreţinerea soţului

Privind dreptul la indemnizaţie de maternitate al soţiei aflate la întreţinerea soţului

15.04.2013 5.992 views

Buza Corina,contabilsef.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind dreptul la indemnizaţie de maternitate al soţiei aflate la întreţinerea soţului

Are dreptul la indemnizaţie de maternitate, soţia aflată la întreţinerea soţului, care deţine funcţia de director al SRL, fiind şi unicul fondator al entităţii economice? Pîna astăzi am crezut cu fermitate ca are dreptul, deoarece e persoana asigurata, avînd un salariu lunar. Insă la prezentarea dării de seamă 4BASS, mi-au spus ca nu are acest drept, deoarece cu directorul SRL (unicul fondator)   nu se încheie contract individual de muncă.

Conform punct. (1) art. 16 a Legii Nr. 289 din 22.07.2004  privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi au dreptul la concediu de maternitate, şi beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

Conform  art. 1 al Codului Muncii  salariat  este persoană fizică (bărbat sau femeie) care prestează o muncă conform unei anumite specialităţi, calificări sau într-o anumită funcţie, în schimbul unui salariu, în baza contractului individual de muncă;

Deci au dreptul la  indemnizaţie de maternitate doar soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi, adică cu care a fost încheiat contract individual de muncă.

Totodată conform punct 1 art. 260 al Codului Muncii  contractul individual de muncă cu conducătorul unităţii se încheie pe durata indicată în documentele de constituire ale unităţii sau pe un termen stabilit în contract prin acordul părţilor.

Însă această prevedere nu se aplică în cazul cînd conducătorul (angajatorul) este concomitent şi proprietar al unităţii (conform punct 1 art. 258 a Codului Muncii).

Aceasta reiese din faptul că contractul este un acord încheiat, ca urmare a înțelegerii intervenite între două sau mai multe persoane, ca rezultat  acesta nu poate fi încheiat intre proprietar si conducător (director) în aceeaşi persoană.

Deci, proprietarul entităţii economice care activează la aceasta, în funcţie de conducător, nu are statut de salariat, respectiv soţia  aflată la întreţinerea lui nu are dreptul la indemnizație de maternitate.

Mai mult ca atît, proprietarul entităţii economice care activează la aceasta, în funcţie de conducător nu are drept la salariu, deoarece conform punct 1 art. 128 al Codului Muncii salariul reprezintă orice recompensă sau cîştig evaluat în bani, plătit salariatului de către angajator în temeiul contractului individual de muncă, pentru munca prestată sau care urmează a fi prestată.

Respectiv nu există obligaţia calculului contribuţiilor de asigurări sociale de stat.

Această concluzie este valabilă în cazul cînd proprietar este doar o persoană.

În situaţia cind numărul proprietarilor (fondatorilor) este mai mare de 1 şi unul din ei deţine funcţia de conducător, atunci se încheie contract individual de muncă  între acesta şi ceilalţi proprietari. În  rezultat conducătorul va avea statut de salariat.

Nota redacţiei: După părerea noastră, norma legală discriminează soţia  aflată la întreţinerea soţului, proprietarul entităţii economice care activează la aceasta în funcţie de conducător.

De asemenea nu este normală situaţia că proprietarul entităţii economice care activează la aceasta, în funcţie de conducător nu poate beneficia de salariu în mod legal şi  ca rezultat nu contribuie la formarea viitoarei pensii. Care ar trebui să fie sursele de existenţă a acestuia pentru derularea unui mod normal de viaţă, deoarece nu întotdeauna gestionarea unei afaceri generează profit, care de fapt este venitul proprietarului.

Comentarii

 1. Gabi spune:

  Calculul concediului de maternitate

  Salutare! Am o intrebare:

  Concediul de maternitate se calculeaza prin insumarea tuturor surselor de venit salariale pe ultimele 6 luni pina la iesirea mamicii in decret. Adevarat.

  Dar, daca mamica lucreaza profesor si pe perioada de vara 3 luni are concediu ordinar, si intre timp ea are si alte surse de venit in perioada de vara ele nu ajuta la calcularea concediului, e adevarat?

  Presupenem, ca mamica va iesi in concediu de maternitate la 15 octombrie, atunci ultimele 6 luni sunt: aprilie, mai ,iunie,iulie, august, septembrie. Si daca este si in concediu de la liceu in iunie, iulie si august, atunci in calcul vor fi doar lunile aprilie, mai si septembrie, e adevarat?

  daca ea pe parcursul verii e in concediu de la liceu, trebuie sa fie si in concediu si de la celelalte locuri de lucru? eu cred ca nu, doar are voie sa lucreze.

  daca ea se duce pe foaie de boala pe 3 zile de la serviciul de baza, trebuie sa fie in foaie de boala si de la celelalte posturide lucru? Merci mult!

 2. Cires Elena spune:

  CIM nu se incheie intre proprietar si conducator, ci intre angajator – care este intreprinderea (persoana juridica) si conducator (persoana fizica), adica 2 persoane diferite.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...