37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind dreptul la achitarea indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, dacă stagiul angajatului este mai mic de 9 luni

Privind dreptul la achitarea indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, dacă stagiul angajatului este mai mic de 9 luni

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Întrebare:
Activez la o instituţie de stat din iulie 2015. În februarie 2016 am stat 6 zile în concediu medical. Mi se cuvine achitarea concediului medical? Care ar fi baza de calcul, dacă la începutul anului 2015 (februarie, martie, aprilie) am fost angajată pe durata stagiului practic și salarizată. Cele 9 luni trebuie să fie consecutive în ultimele 24 luni? 

Răspuns:
Calculul și achitarea se efectuează în baza Legii nr. 289 din 22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.

Calculul stagiului de total de cotizare ce dă dreptul la calculul și achitarea indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă se efectuează conform Hotărîrea Guvernului nr. 108 din 03.02.2005 privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.

În întrebarea expusă mai sus, angajatul nu precizează dacă a mai activat la o altă entitate până în iulie 2015, deci reieşind din cele expuse în întrebare, stagiul angajatului este mai mic de 9 luni, din iulie 2015 până în februarie 2016, când a intervenit incapacitate temporară de muncă și angajatul nu are dreptul la achitarea indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.

Comentarii

  1. Untila Tatiana spune:

    Acum 8 luni in urma am iesit in concediu de maternitate de la o banca comerciala. Eu activez in aceasta banca din 2009 si am avut si functii cu loc permanent,dar in ultimul an de activitate din cauza unor imrejurari detineam o functie cu loc temporar adica pina la finisarea concediului de maternitate a unei persoane. Acum pe 30 iunie i se termina concediu de maternitate de 3 ani si eu am fost telefonata sa mi se spuna sa ma prezint la banca ca voi fi eliberata din functie si sa-mi iau carnetul de munca. Spuneti-mi va rog conform legislatiei, desi ma aflam la munca pe termen temporar si in acest rastimp am iesit si eu in concediu de maternitate, au dreptul sa ma elibereze?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...