Privind documentareaşi deductibilitatea cheltuielilor aferente creditului obţinut de la o bancă dinTransnistria
ScrisoareaMinisterului Finanţelor al RM nr. 17-2/1-14-808-6634 din 24.09.2009
IFS mun.Chişinău
MinisterulFinanţelor a examinat adresarea nr.4 din28.08.2009 prin care se solicită explicaţii vis-a-vis de unele aspecte alereflectării în evidenţa contabilă şi fiscală a creditului obţinui de la o bancădin or. Tiraspol (Transnistria), precum şi a deducerii în scopuri fiscale asumelor procentului de credit aferente acestuia şi comunică următoarele.
Vis-a-visde prima întrebare, aferentă reflectării înevidenţa contabilă şi fiscală a creditului obţinut de la o bancă din or. Tiraspol,menţionăm că în conformitate cu prevederile art.13 şi 14 din Standardul Naţionalde Contabilitate 21 "Efectele variaţiilor cursurilor valutare",aprobat prin Ordinul Ministerului Finanţelor (nr.16din 29.01.1999), activele şi datoriile rezultate dinoperaţiunile în valută străină se contabilizează iniţial în valuta naţională aRepublicii Moldova în baza cursului de schimb valutar la data efectuăriioperaţiunii, iar la data întocmirii bilanţului contabil posturile monetare învaluta străină se reflectă în valuta naţională a Republicii Moldova prinaplicarea cursului de schimb valutar la data încheierii perioadei de gestiune.
De asemenea, înconformitate, art. 16 din Standardulnominalizat, diferenţele de curs, care rezultă din operaţiunile curente, deregulă, apar ca rezultat al modificărilor în cursul de schimb valutar întredata efectuării operaţiunii în valută străină şi data achitării creanţelor şidatoriilor referitoare la aceasta. Diferenţele de curs sus-numite se constată cavenituri sau cheltuieli ale întreprinderii-raportor în perioada în care auapărut.
Totodată, înconformitate cu prevederile pct.2 dinalin.(3) al art.21 din Codul fiscal (Legea nr.1163-XIIldin 24.04.1997), în cazul efectuării operaţiunilor în valută străină oricedatorie atît a contribuabilului, cît şi faţă de contribuabil, a cărei sumă debază (fără dobîndă) este exprimată în valută străină, se recalculează conformpreţurilor de piaţă şi se consideră ca fiind vîndută de către contribuabil înultima zi a anului fiscal la preţul ei de piaţă la acea dată.
Astfel, operaţiunileaferente creditului dat se reflectă în strictă concordanţă cu prevederileenunţate anterior, adică doar în valuta naţională.
Vis-a-vis de a doua întrebare, aferentă deduceriiîn scopuri fiscale a sumelor procentului de credit ce urmează a fi achitate deentitate, menţionăm că în conformitate cu art.25din Codulfiscal, deducerea cheltuielilor legate de achitarea dobînzilor de cătrepersoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător (cuexcepţia instituţiilor financiare şi a organizaţiilor de microfinanţare) înfolosul persoanelor fizice şi juridice se acceptă în limita ratei de bază(rotunjită pînă la următorul procent întreg), stabilită de Banca Naţională aMoldovei în luna noiembrie a anului precedent anului fiscal de gestiune,aplicată la refinanţarea băncilor comerciale prin operaţiuni repo de cumpărarea valorilor mobiliare de stat pe termen de 2 luni. Această operaţiune urmează afi confirmată de un document primar cu regim special, care se întocmesc laprestarea serviciilor în conformitate cu art.20al Legiicontabilităţii.
Totodată, menţionămcă dat fiind faptul că SA AGROPROMBANC nu eliberează documente primare cu regimspecial, conform HotărîriiGuvernului cu privire la executarea Decretului Preşedintelui Republicii Moldovanr.406-11 din 23 decembrie 1997 (nr.294 din 17.03.1998), entitateaurmează să se conducă de prevederile art.19,alin. (3) din Legeacontabilităţii (nr.113-XVI 27.04.2007) care stabilesc că înlipsa formularelor tipizate sau dacă acestea nu satisfac necesităţileentităţii, entitatea elaborează şi utilizează formulare de documente, aprobatede conducerea ei, cu respectarea cerinţelor alin.(6)al aceluiaşi articol.
Astfel, deducerea înscopuri fiscale a sumelor aferente dobînzilor ce urmează a fi achitate deentitate este permisă în baza documentelor primare, care, în cazul enunţat înadresare, reprezintă formularele de documente ce vor fi întocmite de cătreentitate. La rîndul său, acestea urmează să se bazeze pe informaţiile furnizatede SA AGROPROMBANC.
Concomitent,menţionăm că suma respectivă se va permite la deducere doar dacă se va confirmacă operaţiunea a fost suportată efectiv de agentul economic (alin.(1) din art.24 din Codulfiscal), adică suma creditului acordat a fost folosită în întregimeexclusiv în scopul activităţii de întreprinzător.