37.9k
Home  »  Revista electronică ”Contabilsef.md”Scrisorile principale cu privire la Impozitul pe venit   »   Privind determinarea obligaţiilor fiscale în cazul concedierii (Scrisoarea IFPS nr. 26-08/4-11/4-372/2355 din 19.04.2011)

Privind determinarea obligaţiilor fiscale în cazul concedierii (Scrisoarea IFPS nr. 26-08/4-11/4-372/2355 din 19.04.2011)

19.04.20116.171 views

Privinddeterminarea obligaţiilor fiscale în cazul concedierii   Scrisoarea IFPSnr. 26-08/4-11/4-372/2355 din 19.04.2011   IFS pe mun.Chişinău InspectoratulFiscal Principal de Stat a examinat adresarea f/nr. din 23.03.2011 cuprivire la determinarea obligaţiilor fiscale în cazul concedierii şi comunicăurmătoarele. Potrivitprevederilor lit. a) alin. (1) art. 186din Codul muncii nr. 154-XVdin 28.03.2003, salariaţilor concediaţi în legătură cu lichidareaunităţii sa...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Jana spune:

  Eu consider ca platile pentru a doua si a treia luna la fel reprezinta indemnizatii de concediere si nu se impoziteaza, la fel ca cele din prima luna.
  In primul rind ele sint idemnizatii pentru ca sint scrise in articolul despre indemnizatii de eliberare din serviciu, doar ca marimea lor este egala cu salariul lunar. Si in an doilea rind aceste plati nu reprezinta salariu pentru ca nu este remunerare pentru munca efectuata. Persoana concediata nu lucreaza pentru aceasta remunerare si respectiv, aceste la plati nu se vor calcula contributii de asigurari sociale si prime de asigurare obligatorie de asistenta medicala.

 2. Nicolae spune:

  Dupa concediere, am primit un salariu, in decurs de 14 nu mam inscris la agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă, in asa caz pot spera la al doilea salariu daca ma inregistrez mai tirziu?

 3. Владимир spune:

  Хочу обратить внимание читателей, с 01.01.2014 статья 186 Трудового Кодекса претерпела изменения, которые делают данное письмо неактуальным. В частности законодатель явно подчеркнул в пункте b) и c), что это тоже выходные пособия (indemnizaţii de eliberare) и следовательно подпадают под 20 статью НК.

  Вот выдержка:
  a) pentru prima lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu egală cu mărimea sumată a unui salariu mediu săptămînal pentru fiecare an lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mică decît un salariu mediu lunar. Dacă unitatea a fost succesorul de drept al unei unităţi reorganizate anterior şi contractul individual de muncă cu salariaţii în cauză nu a încetat anterior (art.81), se vor lua în calcul toţi anii de activitate;
  b) pentru a doua lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu egală cu cuantumul salariului mediu lunar dacă persoana concediată nu a fost plasată în cîmpul muncii;
  c) pentru a treia lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu egală cu cuantumul salariului mediu lunar dacă, după concediere, salariatul s-a înregistrat în decurs de 14 zile calendaristice la agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă în calitate de şomer şi nu a fost plasat în cîmpul muncii, fapt confirmat prin certificatul respectiv;
  d) la lichidarea unităţii, prin acordul scris al părţilor, achitarea integrală a sumelor legate de concedierea salariatului pe toate 3 luni, la data concedierii.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...