37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind costul mărfii importate

Privind costul mărfii importate

09.09.2010 22.478 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cum se calculează costul mărfii importate? Se include valoarea din invoice, transportul, taxele vamale, serviciile de vămuire de la broker? Se introduc şi procedurile?

 

Conform pct.8 din SNC 2 „Stocurile de mărfuri şi materiale”, costul stocurilor de mărfuri şi materiale cuprinde cheltuielile de achiziţionare, cheltuielile pentru prelucrare şi alte cheltuieli aferente aducerii stocurilor de mărfuri şi materiale la locul păstrării şi în starea de utilitate.

 

Conform pct.9 al aceluiaşi standard, cheltuielile de achiziţionare a stocurilor de mărfuri şi materiale cuprind valoarea cumpărăturilor, taxele vamale şi alte impozite, prevăzute de legislaţia în vigoare (cu excepţia impozitelor care ulterior urmează a fi restituite întreprinderii de către organele fiscale), precum şi cheltuielile de transport legate nemijlocit de achiziţionarea mărfurilor, stocurilor de producţie şi prestările de servicii de către terţi. Rabaturile comerciale, sumele returnării mărfurilor, produselor finite şi sumele altor corecţii se scad la determinarea cheltuielilor de achiziţionare.

 

Astfel, în cazul importului de mărfuri, în costul acestora se vor include absolut toate cheltuielile suportate legate de achiziţionarea acestora, inclusiv: valoarea lor din invoice (la cursul din ziua trecerii mărfii în proprietate, în dependenţă de condiţiile contractului Incoterms), taxele vamale şi toate celelalte impozite nerecuperabile (TVA se include doar în cazul cînd nu sunteţi plătitor al TVA), taxele pentru procedurile vamale, serviciile brokerilor, serviciile de transport, asigurare şi orice alte servicii de care s-a beneficiat în cadrul procesului de achiziţionare a mărfurilor.

 

Comentarii

 1. lms spune:

  cat la includerea serviciilor brokerilor nu sunt de acord, din diferite motive.
  Ati facut vre-o data act de verificare cu Vama? consider ca trebuie de analizat mai atent la includerea serviciilor brokerilor. multumesc.

 2. Admin spune:

  Probabil DVS aveti in vedere de „valoarea in vama” a marfii importate. Atunci, intradevar, serviciile brokerilor nu se includ in ea. Intrebarea insa este in privinta determinarii „costului” marfii importate, care se determina conform regulilor SNC, si include si valoarea serviciilor brokerilor.

 3. Girlea Carolina spune:

  servicii de broker se includ la cheltuieli comerciale doar la comercialiarea marfurilor SNC 3

 4. Oxana spune:

  Se poate cumva de indicat si cine raspunde la intrebarile plasate.
  Referitor la includerea in cost a cheltuielilor brokerilor: In afara de serviciile brokerilor, mai sunt si cheltuieli de parcare/ serviciile terminal. etc. Aceestea la fel se includ in costul marfii? Foarte multi contabili le atribuie la cheltuielile perioadei, deaceea as vrea un raspuns clar.

 5. Adrian spune:

  Conform SNC 2 in costul stocurilor se includ toate cheltuielile efectuate pina la „aducerea la depozit”. Aici se includ si servicii broker (servicii de tranzit si servicii de perfectare a declaratiei vamale) si servicii terminal, si alte servicii (pot fi diferite certificari, expertize, doar cu conditia ca sint valabile numai pentru aceasta partida). In sustinerea pozitiei mele ridicati IAS 2 punctele 10 si 11

 6. Adrian spune:

  IAS 2 p.10
  Costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei si prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce stocurile in forma si in locul in care se gasesc in prezent.

 7. Adrian spune:

  IAS 2 p. 11
  Costurile de achizitie a stocurilor cuprind pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (…), costurile de transport, manipulare si alte costuri care pot fi atribuite direct achizitiei de produse finite, materiale si servicii.

 8. Adrian spune:

  Oxana sper ca acum raspunsul este dat complet si nu aveti alte intrebari la subiectul dat

 9. cristina spune:

  Daca conditia conform Incoterms este CPT, atunci formula D217C521.2 va fi intocmita conform valorii din invoice, dar la cursul zilei in care marfurile au fost predate carausului(transportatorului), dar nu la data intocmirii declaratiei vamale?corect am inteles?merci anticipat

 10. Dumitru spune:

  Daca vama a facut o rectificare a pretului, cum procedez il includ in costul efectiv sau doar achit TVA din aceasta rectificare ?

 11. diana spune:

  Se include in costul materialelor importate (pu producere) taxa ecologica, serviciile brocherilor si terminalul.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...