37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind concediul parţial plătit

Privind concediul parţial plătit

18.12.2010 11.066 views

Natalia Rincău, jurisconsult "Optim Audit" SRL
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind concediul parţial plătit

 

Ce presupune concediul parţial plătit şi care este procedura de intrare în acest concediu?

Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului face parte din categoria concediilor sociale alături de concediul medical, concediul de maternitate şi concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 6 ani.

În conformitate cu articolul 124 aliniatul (2) din Codul Muncii femeilor salariate şi ucenicelor, precum şi soţiilor aflate la întreţinerea salariaţilor, în baza unei cereri scrise, după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, cu achitarea indemnizaţiei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Astfel persoanele indicate pot beneficia la locul de muncă de un astfel de concediu social numai după depunerea către angajator a unei cereri scrise în acest sens. Angajatorul va emite un ordin în baza cererii.

În continuare pentru obţinerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului pînă la vîrsta de 3 ani – care se achită din cadrul bugetului de asigurări sociale, persoana care beneficiază de acest drept (unul dintre părinţi, bunelul, bunica, o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului sau tutorele) urmează să se adreseze casei teritoriale de asigurări sociale de la locul de trai conform vizei de reşedinţă.

 

Comentarii

 1. ANGELA spune:

  NU AM INTELES? CINE PLATESTE CONCEDIUL PARTIAL PLATIT PENTRU INGRIJIREA COPILULUI PINA LA VIRSTA DE 3 ANI, ANGAJATORUL SAU CNAS ?

 2. Admin spune:

  Concediul pentru ingrijirea copilului se achita de CNAS din raza localitatii.

 3. Natalia Ceban spune:

  Indemnizatia pentru cresterea copilului pina la virsta de 3 ani se achita din cadrul bugetului de asigurari sociale. Pentru a obtine aceasta indemnizatie persoana trebuie sa se adreseze la Casa teritoriala de asigurari sociale din raza unde isi are viza de resedinta.

 4. OLESEA spune:

  buna ziua!
  spuneti-mi va rog , pot beneficia de concediu parţial plătit sau/si concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 6 ani ambii parinti, sau un parinte si o bunica in acelasi timp.
  multumesc anticipat!

 5. Erut spune:

  da cine plateste?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...