Privind cheltuielile vamaleneconfirmate documentar
Se va accepta spre decontareşi va fi deductibilă în scopuri fiscale taxa pentru amenajarea localităţilordin zona de frontieră achitată la vamă, dacă în ordinul de încasare prezentatde şofer pentru decontare nu este indicat codul fiscal al întreprinderii, cicodul fiscal al său personal?
În activitatea de transportinternaţional, în special cu camioane, apar un şir de cheltuieli care creeazăunele probleme contabilităţii. Este vorba despre aceea că la trecereafrontierei la vămile din RM de către şoferi se efectuează plăţi (taxa pentrutrecerea a frontierei, taxa pentru folosirea drumurilor, etc.), care ulteriorîntocmesc deconturi de avans privind cheltuielile efectuate cu anexareadocumentelor confirmative. Însă în documentele care confirmă plata la vamă ataxelor (bon unic de plată) este indicat numele şi codul fiscal al şoferului,dar nu a agentului economic. La insistarea în vamă să fie indicat în bonul unicde plată denumirea şi codul fiscal al agentului economic, permanent se refuză,motivul fiind un regulament intern al vămii.
În urma celor expuse mai sus, apareurmătoarea întrebare: vor fi acceptate la deduceri în scopuri fiscalecheltuielile confirmate cu documentele susmenţionate (bon unic de plată cunumele şi codul fiscal al şoferului)?
Conform art.19 din LegeaContabilităţii nr. 113-XVI din 27.04.2007 documentul primar trebuie să conţinădenumirea, adresa şi IDNO al destinatarului documentului. Prin urmare, agentuleconomic nu poate primi documentele în care este indicat codul fiscal alşoferului pentru contabilizare, dar nici pentru decontarea banilor primiţi decătre şoferi. Unica soluţie este de a accepta documentele date spre decontare, cuclasificarea cheltuielilor date ca fiind neconfirmate documentar în scopurifiscale. În situaţia cînd cota impozitului pe venit este 0%, nu este oproblemă. Dar odată cu introducerea altei cote a impozitului pe venit, v-om finevoiţi să suportăm cheltuieli suplimentare.
Am adresat această întrebareMinisterului Finanţelor, care a răspuns în felul următor: ”În conformitate cuprevederile art.24 alin.(1) din Codul fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997 se permite deducerea cheltuielilorordinare şi necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursulanului fiscal, exclusiv în cadru activităţii de întreprinzător. Astfel, fapteleeconomice se vor contabiliza în conformitate cu prevederile legiisus-menţionate şi Standardelor Naţionale de Contabilitate, iar deducereacheltuielilor suportate de agentul economic la trecerea frontierei de stat sevor efectua prin prisma prevederilor art.24alin.(1) al Codului fiscal”.Este clar că Ministerul Finanţelor, organul de reglementare a contabilităţii,nu a dorit să schimbe situaţia şi a dat un răspuns general, ce nu oferă osoluţionare a problemei. Dar problemele se strîng şi rămîn nerezolvate.
Adrian Ştirbu,
auditor